43. výsadkový pluk Chrudim má nového velitele

Novým velitelem 43. výsadkového pluku z pověření bude od 1. listopadu podplukovník Petr Matouš. Ve funkci vystřídá plukovníka Jiřího Líbala, který se přesouvá na pozici velitele 4. brigády rychlého nasazení. Slavnostní předání funkce se uskutečnilo v kasárnách v Chrudimi.

„Mezi hlavní úkoly 43. výsadkového pluku patří příprava na konflikt vysoké intenzity. To je důvod, proč existujeme. Potřebujeme se zaměřit na nábor nového personálu a přezbrojit na moderní zbraňové systémy a vozidla. Musíme pokračovat a dokončit výstavbu infrastruktury. Velkou výzvou je zavedení vyčkávací munice a její odzkoušení pro další potřeby Armády ČR. Opomenout nesmíme naši certifikaci v roce 2024 pro budoucí nasazení,“ pojmenoval své priority nový velitel podplukovník Petr Matouš.

Matouš strávil většinu kariéry u 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Byl rovněž poradcem předsedy vlády Andreje Babiše a předchozího ministra obrany Lubomíra Metnara. Má za sebou šest nasazení v zahraniční operaci.

Bývalý i nový velitel prošli bojovými jednotkami, shodují se v názoru na výcvik a přípravu vojsk a usilují o snížení administrativní zátěže. Oba dva jsou rovněž vyznavači systému velení a řízení Mission Command (tzv. velení prostřednictvím cílů).

Během slavnostního nástupu byly vybraným vojákům předány pamětní medaile za službu. Podplukovník Petr Matouš a plukovník Jiří Líbal pak netradičně zakončili slavnostní ceremoniál společným seskokem z dvanáctimetrové hráze sečské přehrady.

  • 43. výsadkový pluk vznikl v roce 2020 z 43. výsadkového praporu.
  • Je jedním ze tří manévrových prvků Pozemních sil AČR.
  • Úkolem pluku je provádění vzdušně výsadkových a útočných operací (např. léčka, přepad, operace vyhledej a znič, operace v týlu nepřítele, boj na zdrženou, ovládnutí) do 48 až 72 hodin od naplánování až po plnění úkolu.