Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák zahájil veletrh vojenské techniky IDEB

Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák v úterý spolu s náčelníkem Generálního štábu Ozbrojených sil SR generálem Danielem Zmekem slavnostně otevřel 11. ročník mezinárodního veletrhu obranné techniky IDEB Defence&Security 2024 v bratislavské Inchebě. Na veletrhu, jehož partnerem je Ministerstvo obrany SR již od jeho premiéry, se již tradičně prezentují nejnovější produkty a služby pro obranné, bezpečnostní a záchranné složky a také inovativní a moderní obranné přístupy. Součástí veletrhu jsou opět i Ozbrojené síly ČR se statickými i dynamickými ukázkami.

„Silný a dynamický obranný průmysl je v transatlantickém prostoru zásadním předpokladem pro bezpečnost a stabilitu nás a našich spojenců. Slovensko si uvědomuje svou roli v této oblasti a nechce zaostávat,“  uvedl u příležitosti otevření veletrhu IDEB šéf resortu obrany Robert Kaliňák, který připomněl, že veletrh má v této souvislosti nepostradatelnou roli – slovenským firmám obranného průmyslu pomáhá otevírat dveře na světové trhy.

Na veletrhu IDEB Defence&Security, který je pro návštěvníky otevřen 14. – 16. května 2024, prezentuje produkty a služby pro obranu a bezpečnost více než 100 vystavovatelů z 12 zemí. Více než 40 vystavovatelů z celkového počtu jsou zástupci slovenského obranného průmyslu, včetně zbrojařských podniků resortu obrany.

Šéf resortu obrany Robert Kaliňák na veletrhu slavnostně představil spolu s předsedou představenstva ZTS Speciál Miroslavem Simem nejnovější produkt slovenského obranného průmyslu – nový samohybný minomet AM-120. Minomet kalibru 120 mm je výjimečný i tím, že má kadenci 20 ran za minutu a byl vyvinut ve státní akciové společnosti ZTS Speciál v Dubnici nad Váhom.