Stoltenberg na návštěvě Itálie. S premiérkou Meloniovou se shoduje na potřebě další pomoci Ukrajině

Generální tajemník Jens Stoltenberg se ve středu (8. května 2024) v Římě setkal s italskou premiérkou, aby projednali přípravy na washingtonský summit, včetně práce na dalším posílení NATO, dosažení spravedlivějšího sdílení zátěže a poskytnutí větší podpory Ukrajině.

Generální tajemník ocenil podporu Itálie Ukrajině, včetně jejího poskytnutí systému protivzdušné obrany SAMP/T s Francií. Itálie také podepsala dvoustrannou bezpečnostní dohodu s Ukrajinou, která pomáhá zlepšit ukrajinskou obranu, podporovat její zbrojní průmysl a čelit hybridním hrozbám.

Generální tajemník pochválil premiérku za mnohé příspěvky Itálie pro Alianci, včetně jejího vedení bojové skupiny NATO v Bulharsku a jejího příspěvku sil k bojovým skupinám v Maďarsku a Lotyšsku. Itálie se také pravidelně účastní Baltic Air Policing a námořních operací NATO. Pan Stoltenberg poděkoval Itálii za její závazek k mírové misi NATO KFOR v Kosovu a výcvikové misi NATO v Iráku. Uvítal také klíčovou roli Itálie při rozvoji přístupu NATO k jejímu jižnímu sousedství.