Nové tahače Scania uvezou i budoucí BVP CV90 ze Švédska

Armáda na konci května převzala první dva nové tahače Scania s návěsem Goldhofer z celkových čtyř. Logistickým útvarům poslouží k přepravě vojenského materiálu, pásové a kolové techniky Armády ČR. Smlouva na vozidla, která nahradí Tatrovky s konstrukčně zastaralými podvalníky P-50N a P50, byla podepsána vloni v listopadu.

Novou techniku převzali od vojáků logistického centra ve Štěpánově zástupci Praporu podpory nasaditelných sil Rakovník a 14. pluku logistické podpory Pardubice. Další dvě vozidla získají 142. prapor oprav Klatovy a 143. zásobovací prapor Lipník nad Bečvou.

„Je to krok kupředu v modernizačních projektech, kterými pokračujeme v obměně přepravní a podpůrné techniky Armády České republiky. Nahrazujeme tím zastaralé přívěsové verze TATRA 815 8×8 VT ve spojení s P-50N a P50, což je konstrukce podvalníků z 50. let minulého století. Díky tahači Scania a návěsu Goldhofer budeme připraveni na převoz nových pásových a kolových vozidel,“ řekl ředitel Agentury logistiky plukovník gšt. Jaroslav Jírů. V příštích letech se plánují další nákupy této techniky.

Moderní tahač Scania R660 A6x4 s dieselovým motorem, pohonem 6×4 v provedení tzv. zadní dvojnápravy, s palivovou nádrží 650 litrů zaručuje vysokou bezpečnost a spolehlivost při převážení především pásové a kolové techniky Armády ČR. Osádku tvoří minimálně dvě osoby včetně řidiče. „Mají k dispozici zadní kameru, dvě lůžka, klimatizaci, nezávislé topení, autorádio s MP3 přehrávačem, nebo handsfree,“ upřesňuje vnitřní výbavu podplukovník Martin Rakušan z oddělení vojenské přepravní techniky Agentury logistiky.

Vozidlo splňuje normy EURO 6, je opatřeno navigací pro kamiony s aktuálními mapami všech států Evropy. Dále je vybaveno radiostanicí President Johnson II ASC s jednoduchou obsluhou a unikátním řešením vestavěného reproduktoru v čelním panelu. Pro bezpečné a snadné spojení je ve vozidle zabudovaný multinormní systém. Ten umožňuje komunikaci prakticky ve všech státech Evropy i mimo EU bez nebezpečí porušení národních norem díky frekvenční modulaci (FM). Stanice je totiž atestována pro 80. kanálů, včetně České republiky.

Návěs Goldhofer MPA 5 (245) je určený pro přepravu materiálu a techniky Armády ČR s minimální nosností 50 tun při rychlosti 80 km/h. S hlavní nákladovou (ložnou) plochou, kterou je možné teleskopicky roztahovat, se jedná o pětinápravový návěs se všemi hydraulicky nuceně řízenými nápravami. „Díky tomuto uzpůsobení se zmenšuje poloměr otáčení všech kol. Řidiči budou lépe manévrovat a nebudou muset najíždět z velkého úhlu do zatáčky nebo na kruhový objezd, jako třeba v osmikolové Tatře. U předešlé techniky to nebylo možné,“ dodal podplukovník Rakušan.

Fakta:

  • Šířka nákladové plochy je 2,75 metru a lze ji rozšířit až na 3,2 metru.
  • Výška celkové soupravy je 3,6 metru a délka je do 18 metru.
  • Délka hlavní ložné plochy je 10 metrů s možností prodloužení až na 16,5 metru.
  • Na návěsu je také instalován dálkově (rádiově) ovládaný naviják k natažení nepojízdné techniky s tažnou silou 24-26 tun bez použití kladky.

Foto: Leo Krátký, zdroj: kpt. Jakub Moravec