Stoltenberg v Berlíně: Německo významně přispívá k naší sdílené bezpečnosti

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v Berlíně setkal s kancléřem Olafem Scholzem a poděkoval mu za vedoucí úlohu Německa v NATO a jeho podporu Ukrajině. „Německo významně přispívá k naší sdílené bezpečnosti,“ řekl Stoltenberg.

Generální tajemník přivítal, že Německo posiluje svou přítomnost ve východní části Aliance vysláním brigády do Litvy; jeho příspěvky k Baltic Air Policing; a skutečnost, že Německo vyčlenilo 12 000 vojáků na Steadfast Defender, největší cvičení NATO od studené války. Dále ocenil kancléřovo „historické a velmi důležité Zeitenwende“ za to, že vedlo k výraznému zvýšení výdajů na obranu. „Skutečnost, že Německo nyní investuje 2 % HDP do obrany, je důležitá pro všechny spojence,“ řekl.

Stoltenberg také poukázal na důležitost německého vedení při podpoře Ukrajiny a poznamenal, že Německo je největším evropským přispěvatelem vojenské pomoci. Poděkoval Německu za jeho rozhodnutí vyslat na Ukrajinu třetí systém Patriot a dodal: „Pevně ​​věřím, že ostatní spojenci by měli následovat příklad Německa.“ Generální tajemník přivítal, že další spojenci přistoupili k novým rozhodnutím, včetně Spojených států, Spojeného království a Nizozemska. „Je naší povinností rychle přeměnit tyto příspěvky na dodávky,“ řekl.

„Musíme také zůstat ostražití ohledně skrytých ruských aktivit v celé Alianci,“ řekl Stoltenberg. Poznamenal, že Německo zatklo osoby obviněné ze špionáže a sabotáže a že britské úřady obvinily pět osob v souvislosti s aktivitou nepřátelského státu ve prospěch Ruska. „Spojenci NATO jsou plně solidární s Německem a Spojeným královstvím,“ řekl. Dodal: „Takové činy jsou nebezpečné a nepřijatelné. Neodradí nás od poskytování podpory Ukrajině a naši reakci na jakýkoli nepřátelský čin proti spojencům NATO úzce koordinujeme.

Generální tajemník se dříve v pátek setkal s poslanci z Výboru pro zahraniční věci a Výboru pro obranu německého Bundestagu. Generální tajemník ve čtvrtek převzal Cenu Erica M. Warburga z berlínské Atlantik-Brücke. Pan Stoltenberg také navštívil 73 Tactical Air Wing na letecké základně Laage, kde létal v německém Eurofighteru.