Příprava občanů k obraně státu zavítala na Karlovarsko

Vojáci ze 4. brigády rychlého nasazení vystřídali v rámci projektu POKOS (Příprava občanů k obraně státu) za katedrou učitele na Karlovarsku. Společně se zástupci odboru komunikace MO a Krajského vojenského velitelství Karlovy Vary předali dětem ve středu 25. ledna na Základní škole Krušnohorská v Karlových Varech a ve čtvrtek 26. ledna na Základní škole Toužim své zkušenosti. Děti zároveň popřály vojákům k 30. výročí armády a jako poděkování za jejich práci jim věnovaly obrázky se vzkazy obdivu. Ti je za to nechali nahlédnout do armádního světa.

„Vojáci připravují děti díky projektu POKOS na mimořádné situace, se kterými se mohou v běžném životě setkat a zároveň je učí, jak se v těchto situacích zachovat,“ vyzdvihla podstatu projektu Daniela Hölzelová z odboru komunikace. „Děti si z našich akcí odnášejí cenné rady, které jim i jejich blízkým mohou zachránit život a zároveň se dozvídají důležité informace o obraně státu,“ dodala.

Vojáci plní už 30 let nejnáročnější úkoly doma i daleko za hranicemi. Za tu dobu se Česká republika stala členem významných mezinárodních organizací. Svým nasazením vojáci pomáhali při přírodních katastrofách a také se zúčastnili mnoha zahraničních operací. A právě přednáška o zahraniční misi v africkém Mali vzbudila u dětí neobvyklý zájem. Dospívající mládež se zajímala nejen o to, jaké úkoly musí vojáci v takové misi plnit, ale i o běžný život místních obyvatel a o přírodní krásy této exotické země.

Na dalších stanovištích seznámili žatečtí chemici školáky s nebezpečím zbraní hromadného ničení, jadernými haváriemi i chemickými zbraněmi. „Máte vedle sebe dvě auta, Ferrari a Trabant. Který z nich odjede po zasažení elektromagnetickým impulsem?“ zeptal se dětí četař Tomáš Chrenko. „Elektromagnetický impuls zničí všechny elektronické přístroje i čipy, takže s Ferrari byste moc daleko nedojeli,“ dodal Chrenko. Mezitím z vedlejší učebny zněla písnička Stayin´Alive (Zůstat na živu) od Bee Gees. Jde o nejznámější příklad takzvané resuscitační písničky, která může při masáži srdce pomoci lidem udržet tempo zhruba 100 až 120 stlačení za minutu.

Zvláštní pozornost si také zasloužil průzkumný robot Orpheus. Jde o prvního v České republice vyvinutého robota, který pomocí senzorů dokáže zjistit chemicky zamořené území. „Myslel jsem, že bude vypadat jako člověk,“ vykřikl Petr ze Základní školy Toužim. Jeho prvotní zklamání ale brzy vystřídalo nadšení z kousků, které robot předváděl. Jeho schopnosti i pohybové dovednosti překvapily jak školáky, tak učitele.

Zdroj: MOČR Daniela Hölzelová