Obrana podepsala memorandum o bojových vozidlech pěchoty  CV90, cena tak nepřekročí 51, 68 miliardy korun

Zástupci Ministerstva obrany ČR, švédské vládní vyzbrojovací agentury FMV a švédského výrobce BVP, společnosti BAE Systems, podepsali společné memorandum o porozumění. Dokument potvrzuje shodu všech tří stran na základních parametrech ohledně pořízení bojových vozidel pěchoty CV90.

„Jednání ohledně pořízení švédských BVP CV90 bylo zahájeno na začátku září, podpis memoranda považuji za zásadní událost. Věřím, že brzy vyústí v podpis smlouvy samotné,“ komentovala dohodu ministryně obrany Jana Černochová. Podle náměstka pro řízení sekce vyzbrojování Lubora Koudelky, který memorandum za Ministerstvo obrany ČR podepsal, dokument představuje základní oblasti pro budoucí spolupráci mezi švédskou a českou stranou při provozování BVP.

Všechny strany se současně shodly, že nyní vynaloží veškeré úsilí, aby dosavadní spolupráce vyústila v podpis smlouvy o pořízení BVP pro českou armádu. Česko a Švédsko ji mají podle memoranda uzavřít do 31. května 2023. Stockholm Praze dodá nejen 210 vozidel v sedmi modifikacích v termínech dodávek podle operačních potřeb AČR, ale zajistí rovněž související služby včetně vojenského výcviku pro velitele, operátory a techniky a spolupráci obranných průmyslů obou států. Smlouva o dodávce CV90 bude také obsahovat konkrétní parametry bojového vozidla pěchoty.

„V memorandu je rovněž stanovena kupní cena, která nepřesáhne 51, 684 mld. Kč (včetně DPH) a informace o dodávkách. Důležité je rovněž zapojení českého obranného průmyslu: To bude činit minimálně 40 procent z celkových nákladů na pořízení BVP,“ doplnil Koudelka s tím, že na území ČR se počítá s údržbou vozidel, kterou by měly kompletně provádět české firmy, včetně státního podniku VOP CZ. Memorandum obsahuje ujednání, podle kterého bude servisní smlouva sjednána samostatně.

O zahájení jednání o pořízení švédských vozidel CV90 od BAE Systems cestou mezivládní dohody rozhodla vláda v polovině července. ČR začalo se Švédskem (vládní agenturou FMV a výrobcem vozidel BAE Systems) jednat na začátku září. Jednání se konají průběžně a proběhly jich již dvě desítky. Na konci srpna ČR a Slovensko navíc uzavřely deklaraci, podle které budou při nákupu CV90 spolupracovat. V případě pořízení stejných vozidel jak Českou republikou, tak Slovenskem, by vedlo k dosažení slevy pro oba státy. Bratislava podepsala kontrakt na dodávku 152 vozidel CV90 před několika dny.

Česká armáda požaduje 210 vozidel v sedmi modifikacích (verzi bojovou, velitelskou, průzkumnou, ženijní, vyprošťovací, zdravotnickou a dělostřeleckou pozorovatelnu).