NATO si připomíná 75. výročí setkáním ministrů zahraničí v Bruselu

Ministři zahraničí se sešli v sídle NATO u příležitosti 75 let od podpisu zakládajícího dokumentu Aliance, Severoatlantické smlouvy. Od roku 1949 Aliance zajišťuje mír, demokracii a prosperitu pro své členy, nyní čítá 32 spojenců a jednu miliardu lidí na obou stranách Atlantiku. Letošní Den NATO přichází jen několik týdnů poté, co Švédsko vstoupilo jako třicátý druhý člen Aliance.

Generální tajemník Jens Stoltenberg v projevu k výročí přivítal, že „NATO je větší, silnější a jednotnější než kdy jindy“. Uvítal, že zakládající smlouva, běžně uchovávaná ve Washingtonu, DC, byla poprvé vystavena v ústředí NATO a říká: „nikdy neznamenal jediný dokument s tak málo slovy tolik pro tolik lidí. Tolik bezpečnosti, tak hodně prosperity a tolik míru. To vše kvůli jeho slavnostnímu slibu: že budeme stát při sobě a navzájem se chránit, tak jako už 75 let.“

Památky po celém Bruselu připomínají výročí NATO. V Parc du Cinquantenaire vlaje pod pamětním obloukem vlajka NATO a budovy ve městě jsou osvětleny modře NATO, včetně bruselské radnice a paláce Egmont. Ikonická socha Manneken Pis, jeden z nejznámějších symbolů Bruselu, má na sobě speciální kostým Dne NATO, aby se připojila ke slavnostem.

Výročí oslavují i ​​další spojenci akcemi zahrnujícími veřejné diskuse, hudební vystoupení a nasvícení budov v modré barvě NATO.