Armáda postaví nové, muniční sklady v Týništi nad Orlicí, Květné a Hostašovicích

Předmětem nejnovějšího výběrového řízení je zpracování projektové dokumentace a následné stavby ve vojenských areálech Týniště nad Orlicí, Květná a Hostašovice. Nechybí ani demoliční práce, odvoz suti atp. Armáda tak modernizuje tolik důležité, muniční sklady (má jich celkem 7), které obvykle již pamatují dávné časy.

Zejména muniční sklad v Hostašovících byl dříve, po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích předmětem diskuze a obav obyvatel nedaleké vesnice. „Bydlím asi pět set metrů od plotu muničáku. Kousek dál je areál velké chemičky s hořlavinami prvního stupně. Nedovedu si představit, co by nastalo, kdyby v muničním skladu došlo k výbuchu podobnému jako ve Vrběticích,“ vyjádřil se tehdy pro Denik.cz  Eduard Místecký z Byniny, tedy nedaleké vesnice.

Dle tehdejšího vyjádření vedoucí oddělení komunikace s veřejností GŠ AČR plukovnice Jany Růžičkové armáda zde skladuje pouze způsobilou a bezvadnou munici, která neustále prochází přísným sledováním jakostního stavu. Armáda ČR má celkem sedm muničních skladů. „Ve skladě v Hostašovicích je uskladněna zejména pěchotní a dělostřelecká munice,“ dodala plukovnice Jana Růžičková z Generálního štábu Armády České republiky.

Muniční sklady jsou dle vyjádření AČR zcela bezpečné, nyní ovšem staví tři nové, respektive bourají se staré a staví nové. To je samozřejmě logické i s ohledem na stáří skladů a potřebu plného zachování maximální bezpečnosti uskladněné munice, či jiných prostředků.

Zdroj: Archiv veřejných zakázek

Foto: AČR – Sklad v Hostašovicích