NATO souhlasí se zvýšením podpory Ukrajině

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg předsedal virtuální schůzce Rady NATO-Ukrajina na úrovni ministrů obrany s cílem řešit naléhavou potřebu Ukrajiny v oblasti protivzdušné obrany a další vojenské pomoci. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj informoval spojence o situaci na bojišti a naléhavých potřebách Ukrajiny.

Po schůzce pan Stoltenberg řekl, že spojenci souhlasili s poskytnutím další vojenské podpory, včetně větší protivzdušné obrany: „NATO zmapovalo stávající schopnosti v celé Alianci a existují systémy, které by mohly být zpřístupněny Ukrajině,“ řekl a dodal, že očekává brzy nová oznámení o schopnostech protivzdušné obrany pro Ukrajinu. Ministři se také zabývali ukrajinskou potřebou více dělostřeleckých granátů, schopností hlubokého přesného úderu a dronů.

Stoltenberg uvítal nedávnou dodatečnou podporu ze strany spojenců Ukrajině, včetně rozhodnutí Německa dodat Ukrajině dalšího Patriota; další 4 miliardy eur na vojenskou podporu z Nizozemska; muniční iniciativa ČR; a nové přísliby z Dánska a Norska. Generální tajemník rovněž uvítal plány Sněmovny reprezentantů USA naplánovat hlasování o kritickém balíčku pomoci pro Ukrajinu. „Počítám s tím, že návrh zákona projde bez dalšího odkladu,“ řekl. Zdůraznil, že všichni spojenci se musí „hluboce ponořit do svých zásob a urychlit dodávky raket, dělostřelectva a munice“.  

Stoltenberg zdůraznil, že „Ukrajina používá zbraně, které poskytujeme, ke zničení ruských bojových schopností. Díky tomu jsme všichni bezpečnější. Podpora Ukrajině tedy není charita. Je to investice do naší bezpečnosti.“