Ministr obrany SR Robert Kaliňák podepsal v Ázerbájdžánu dvě významné smlouvy

Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák absolvoval spolu s předsedou vlády SR Robertem Ficem a dalšími členy slovenské delegace oficiální návštěvu Ázerbájdžánu, kde se setkali s tamními nejvyššími představiteli státu v čele s prezidentem Ilhamem Alijevem. Cílem jednání bylo prohloubení spolupráce obou zemí ve více oblastech, včetně obrany a bezpečnosti, jakož i zintenzivnění kooperace v rámci obranného průmyslu.

Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák v úterý podepsal se svým ázerbájdžánským protějškem generálplukovníkem Zakirem Hasanovem Dohodu o spolupráci v oblasti obrany. Šéf slovenského resortu obrany podepsal i další klíčový dokument – Memorandum o porozumění – s ministrem obranného průmyslu Ázerbájdžánu Vugarem Mustafajevem, kterým se obě strany dohodly na budoucí spolupráci ve vojensko-technické oblasti spadající pod resorty obrany.

R. Kaliňák zdůraznil, že memorandum o zbrojním průmyslu je významný milník, kterým se podařilo definovat oblasti spolupráce. \“Možnost rozvíjet náš zbrojní průmysl ve spolupráci s Ázerbájdžánem poskytuje velký prostor pro hospodářský růst Slovenska,\“ uvedl šéf resortu obrany s tím, že zatím je předčasné mluvit o konkrétních objednávkách. „Ázerbájdžán má zájem o vybudování technologické základny, která jej posune mezi země disponující těžkým průmyslem. V tomto máme dlouholeté zkušenosti a máme šanci pomoci jim ji vybudovat,“ dodal R. Kaliňák.

Představitelé Ázerbájdžánu projevují zájem o různé produkty slovenského obranného průmyslu, o spolupráci v oblasti výcviku, cvičení a vzdělávání příslušníků ozbrojených sil. Naše zbrojařské společnosti mohou Ázerbájdžánu nabídnout několik zajímavých výrobků, jakož i projekty spolupráce v oblasti zbraňových systémů a munice téměř všeho druhu.