Bundeswehr pomáhá se zajištěním bezpečnosti v Indo-Pacifiku

Indo-pacifický region je ekonomicky nejdynamičtější a nejrychleji rostoucí region na světě. Zároveň zde existují geostrategické konfliktní linie, které vyžadují zvláštní pozornost Německa a jeho spojenců. Spolková republika čelí těmto výzvám a ukazuje svou přítomnost v regionu – včetně Bundeswehru.

Indo-pacifický region je ekonomickým hotspotem. Ekonomická data to jasně ukazují. Tři nejsilnější ekonomiky světa, USA, Čína a Japonsko, jsou na pobřeží Tichého oceánu. Důležité BRICSBrazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní AfrikaSousedy jsou také země jako Indie a Rusko.

Téměř 60 procent celosvětového ekonomického výkonu je nyní generováno v Indo-Pacifiku. Totéž platí pro zhruba dvě třetiny celosvětového ekonomického růstu. A protože asi 90 procent světového obchodu se uskutečňuje po moři, má Indo-Pacifik také prvořadý význam jako ekonomická cesta. Jen Malackým průlivem prochází asi čtvrtina světového námořního obchodu . 

Ale Indo-Pacifik je také oblastí masivního geopolitického konfliktu. Zejména Čínská lidová republika se již řadu let snaží rozšířit své mocenské postavení v tichomořské oblasti na úkor různých sousedních států. Vybudováním neobydlených ostrovů, například v Jihočínském moři, Čína vytvořila vojenské základny mimo své suverénní území a vyvolává tak konflikty o námořní trasy, nerostné zdroje a práva k rybolovu. To ohrožuje mír v regionu a také bezpečnost mezinárodních námořních a obchodních cest.

Mnohé z lidnatých a dynamicky rostoucích států v Indo-Pacifiku navíc již léta mezi sebou bojují pohraniční konflikty. Napětí mezi Čínou a Indií vedlo při několika příležitostech k vojenským střetům. Mezi Pákistánem a Indií také neustále hrozí eskalace. Skutečnost, že zmíněné země a nyní i Severní Korea disponují jadernými zbraněmi, činí situaci ještě explozivnější: značné možnosti růstu a dynamický sociální rozvoj na jedné straně a latentní nebezpečí války na straně druhé.

Tento region má pro Německo jako jednu z největších světových exportních zemí nesmírný význam . „Indo-pacifický region je jedním z klíčových regionů, pokud jde o bezpečnost a prosperitu v 21. století,“ řekl ministr obrany Boris Pistorius na Shangri- La Dialogue v Singapuru v roce 2023. “ Nemůžeme si dovolit zanedbávat tento region .“ dodal.

Foto:  Bundeswehr/Ines Patzwald