Pražská Náplavka bude hostit armádu

Armáda na vodě. Trochu netradičně se rozhodl resort obrany oslavit letošní třicetiny Armády ČR. Většina prezentačních akcí se dosud odehrávala na pevné zemi či ve vzduchu, ve středu 28. června se vojáci představí v Praze na Vltavě. Prostředí se samozřejmě přizpůsobí ukázky – diváci se mohou těšit na výsadkáře a záchranáře, kteří před jejich zraky vyskočí z vrtulníku do vody, ženisté přivezou čluny a pontony. K vidění toho ale bude o mnoho víc, přijďte se podívat i vy!

„K 30 letům chceme armádu ukázat trochu jinak, než je veřejnost zvyklá, a to ukázkami na vodě přímo v centru hlavního města, na obou březích Vltavy, na Rašínově nábřeží a na Hořejším nábřeží v Praze,“ vysvětluje hlavní koordinátorka akce Armáda na Náplavce Michaela Zacharová z odboru komunikace MO.

Program bude na pražské Náplavce probíhat od 9 do 18 hodin. Hlavním tahákem jsou vždy dynamické ukázky a na těch si letos armáda opravdu dala záležet. Vůbec poprvé v centru Prahy seskočí 12 výsadkářů a čtyři záchranáři z vrtulníku Mi-17 do Vltavy, čtveřici záchranářů poté vyzvedne vrtulník W-3A Sokol.

„Zajímavá bude i prezentace ženistů, vojáků, bez nichž se žádná armáda neobejde. Ti představí přímo na Vltavě armádní čluny a pontonové soupravy. Ne každý ví, že součástí resortu obrany je i Armádní sportovní centrum Dukla, jejímž veslařům a kajakářům budou moci návštěvníci ze břehu fandit,“ doplňuje Zacharová.

Na ploše 1700 m² se na obou březích představí tři desítky vojenských útvarů všech druhů sil a dalších součástí resortu obrany a armády. Pozemní síly přivezou mj. bojové vozidlo pěchoty Pandur, LOV Iveco, Tatru 815-7 PRAM s minometem a řadu ručních zbraní. Ženisté na břehu předvedou pyrotechnické roboty, chemici protichemické obleky, 53. pluk průzkumu a elektronického boje různé druhy dronů. Vzdušné síly kromě vrtulníků ukážou dravce, kteří chrání vojenská letiště, fandové simulátorů si budou moci vyzkoušet let v podzvuku L-159, protiletadlovci přivezou RBS-70NG.

Vojenská policie, Hradní stráž i Vojenské zpravodajství

Svůj stánek budou mít na Náplavce i další uniformovaní příslušníci Ozbrojených sil ČR. Vojenští policisté například přivezou pyrotechnického robota, Hradní stráž vystaví reprezentační zbraně. Vůbec poprvé se na podobné akci představí vojenští zpravodajci, kteří ukážou práci satelitního centra a nabídnou ukázky kybernetické obrany ČR.

K vidění toho ale bude podle Michaely Zacharové o mnoho víc. Představí se vojenští specialisté, ve stánku POKOS si budou moci lidé vyzkoušet vojenské testy fyzické připravenosti, základy první pomoci a chemickou ochranu. „Chybět nebudou ukázky výcviku služebních psů, boj zblízka či exhibiční vystoupení Čestné stráže,“ doplňuje Zacharová.