Finsko bere bezpečnost a obranu vážně, říká Stoltenberg

Generální tajemník Jens Stoltenberg přivítal finského prezidenta Alexandra Stubba v sídle NATO, jen pár dní poté, co Finsko oslavilo první výročí svého vstupu do Aliance.

Generální tajemník ocenil četné příspěvky Helsinek NATO a řekl: „Finsko bere bezpečnost a obranu vážně“. „Dlouho jste považovali výdaje na obranu za prioritu a jsme vděční za skutečnost, že když Finsko vstoupilo do NATO, další spojenec NATO utrácel více než 2 % na obranu. Máte vysoce vyškolený personál a vaše pokročilé vojenské schopnosti posilují naše odstrašování a obranu.“ ,“ řekl. Stoltenberg také poděkoval Finsku za jeho neochvějnou podporu Ukrajině, která od roku 2022 činí přibližně 2 miliardy eur vojenské pomoci, a uvítal nedávné uzavření 10leté bezpečnostní dohody Finskem s Kyjevem.

Generální tajemník zdůraznil naléhavost pokračující vojenské podpory Ukrajině uprostřed obtížné situace na bojišti. „Zpoždění ve financování má každý den přímé důsledky v terénu,“ řekl. „Zpoždění dodávky protivzdušné obrany umožní ruským raketám zasáhnout více cílů a zpoždění dodávky munice umožní Rusku tlačit se podél frontové linie. Ukrajina prostě nemůže čekat. Potřebuje protivzdušnou obranu, munici a pomoc – hned.“

Stoltenberg zdůraznil, že „NATO aktivně pracuje na zajištění spolehlivé a předvídatelné bezpečnostní pomoci Ukrajině nyní i na dlouhou trať“.