V Polsku začíná pilotní program „Vzdělávání s armádou“

„Musíme se seznámit s bezpečností a přípravou na hrozby. Musíme zavést bezpečnostní výchovu do škol. Bezpečnost není jen dobře vyzbrojená armáda, ale také síla a odolnost společnosti. Od předškoláků po seniory musí každý z nás být připraveni na různé výzvy Ne Každý den se nevyskytují žádné mimořádné situace, včetně přírodních katastrof, krizí, různých druhů mimořádných událostí a nehod, to vše nás ovlivňuje, ať jsme kdekoli. i tváří v tvář mimořádným situacím, uvedl místopředseda vlády Władysław Kosiniak – Kamysz.

17. dubna v Základní škole čp. 323. Polští olympionici ve Varšavě uspořádali slavnostní podepsání prohlášení o záměru týkající se vedení výuky ve školách s názvem „Vzdělávání s armádou“. Dopis podepsali ministryně národního školství Barbara Nowacka a místopředseda vlády a ministr národní obrany Władysław Kosiniak-Kamysz.

„Aby bylo Polsko bezpečnější, došli jsme ke společnému závěru, že je třeba zavést do škol bezpečnostní výchovu, ukázat armádu ve škole, ukázat, co se dá dělat, ukázat, jak se připravit na krizové chvíle, jak poskytnout první pomoc. (…) Proč pro děti? Proč začínáme tak brzy? Protože se potřebujeme seznámit s bezpečností a připraveností na hrozby a být na to kdykoli připraveni, nemůžeme se tomu divit,“ uvedl po podpisu dopisu šéf ministerstva národní obrany.

„Vzdělávání s armádou“ je 6týdenní (6. 5. – 20. 6.) vzdělávací a obranný program – připravený a realizovaný ve spolupráci s Ministerstvem národního školství a Ministerstvem národní obrany. Zahrnuje vojáky polské armády, kteří provádějí speciálně připravený výcvik na polských základních a středních školách. Jeho hlavním cílem a předpokladem je zvýšit informovanost dětí a mládeže v oblasti bezpečnosti a obrany a rozvíjet základní návyky a dovednosti v oblasti obrany a ochrany obyvatelstva i chování v krizových situacích. Je reakcí na současné potřeby, výzvy a bezpečnostní hrozby. 

3-lekce školení bude kombinovat teorii a praxi. Budou obsahovat obsah z oblastí: armáda, obrana, bezpečnost, lékařská pomoc a civilní obrana. Studenti se mimo jiné naučí: se zásadami upozorňování, způsoby vyhledání a přivolání pomoci, základy evakuace a ukrytí a návyky při poskytování pomoci. Vojenští trenéři budou provádět výuku ve školách – ve třídách, na sportovištích i školních náměstích. Jejich hlavním cílem je poskytovat znalosti a dovednosti zajímavou, praktickou, věkově přiměřenou a přátelskou formou.

„Vlastenectví je připravenost jednat za vlast, ale především získávání kompetencí sloužit vlasti a sloužit bližnímu. A k tomu má náš program skutečně sloužit: zvýšení odolnosti mezi mladými lidmi, rozvoj vlasteneckých postojů a kompetencí k učení, které jsou užitečné v každém okamžiku života, a v situaci nestabilního světa, ve kterém žijeme, tato odolnost, znalosti a uvědomění si toho, že to každý člověk dokáže. Dokázala si poradit a pomoci někomu blízkému, pomoc druhým je nesmírně důležitá,“ uvedla ministryně Nowacká.

Jak zdůraznil místopředseda vlády W. Kosiniak-Kamysz, vojáci polské armády připraví děti a mládež na chování v ohrožení a program je přizpůsoben jednotlivým věkovým skupinám.

„Jak ukazují výzkumy provedené před válkou na Ukrajině, bezpečnost je pro společnost nejdůležitější hodnotou a pro děti se ukazuje, že je ještě důležitější než zábava. Naplňujeme tyto potřeby. Program připravený ve spolupráci Ministerstva národní obrany a Ministerstva národního školství byl vyvinut vojákem-učitelem a je přizpůsoben vzdělávacímu rozvoji dětí. Armáda bude přítomna ve školách, na hodinách, armáda bude učit, bude krotit, bude se připravovat, bude posilovat odolnost polské společnosti a mladých lidí. “ – poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

Celostátní nábor k účasti ve školním programu začíná 17. dubna. Školy svou účast registrují prostřednictvím místních samospráv. Program je realizován v celém Polsku – každá obec může zaregistrovat svou školu. První tréninky začínají 6. května. Pilotního projektu se zúčastní asi 3500 škol. 

>>> GALERIE – „Vzdělávání s armádou“ – podpis prohlášení o záměru ministrem školství a ministrem národní obrany