Československé vojenské zdravotnice ve 2. světové válce přibližuje nová výstava

Československé vojenské zdravotnice ve 2. světové válce přibližuje nová výstava

Mnozí jim vděčí za život a přitom se o nich ví tak málo. Komunitní centrum pro válečné veterány v Praze slavnostně odhalilo výstavu, která se jmenuje Andělé v zeleném. Zdravotnice na východní frontě za 2. Světové války tak přibližuje řada fotografií a příběhů.

Výstava volně navazuje na publikaci, kterou vydala spisovatelka Alena Flimelová. Ve stínu mužů, jak zní název, přináší stručný, ale objektivní pohled na působení vojenských zdravotnic v nedávné minulosti, ale díky novodobým válečným hrdinkám i ty současné, když připomíná některé zahraniční operace, kterých se naši zdravotníci zúčastnili. Můžeme, jmenoval nasazení v Mali, Afghánistánu, Pobaltí atp.

„V souladu s heslem, že dějiny jsou tvořeny malými příběhy, je množství dobových fotografií doplněno o vzpomínky jednotlivých aktérek a součástí výstavy jsou také medailonky vybraných sester. Hlavním cílem naší výstavy je tedy vzdát hold všem vojenským zdravotníkům, ženám v armádě a válečným veteránům jako takovým,“ přiblížil kapitán Tomáš Vopálenský, organizátor výstavy.

Zatímco dříve byly ženy v armádě výjimkou, dnes jich slouží přesně 3767, tedy 13 procent z celkového počtu všech vojáků Armády České republiky. Není tajemstvím, že v současné době má armáda dvě generálky, ale i pilotku.

Komunitní centra pro válečné veterány nabízejí zázemí i poradenskou pomoc

Ministerstvo obrany eviduje zhruba 18000 novodobých válečných veteránů a další přibývají. Komunitní centra, která jsou kromě Prahy ještě v Brně a Olomouci, slouží jako místa k setkávání, aktivnímu odpočinku či vzdělávání. Poskytují rovněž poradenství v oblastech práva, financí, psychologie či služby kaplana.

„Váleční veteráni si nepochybně toto zázemí a poradenskou pomoc, kterou jim poskytujete, zaslouží. Dlužíme jim to za to, co vykonali pro naši vlast. Řada z nich si z nasazení v Afghánistánu či na Balkáně odnesla i trvalé zdravotní následky. Budování komunitních center jim dokazujeme, že jsme na ně nezapomněli,“ zdůraznila ministryně obrany.

Zdroj: https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/andele-v-zelenem:-nova-vystava-v-praze-stresovicich-je-poctou-cs–vojenskym-zdravotnicim-za-2–svetove-valky-240217/