Slováci modernizují. Získají 160 JLTV 4×4 Oshkosh z USA

Slovenský resort obrany přijal nabídku americké strany na pořízení 160 ks lehkých taktických vozů JLTV 4×4 společnosti Oshkosh v hodnotě téměř 190 milionů dolarů, více než 4 miliard korun z podpůrných fondů FMF (Foreign Military Financing). Po předchozím souhlasu vlády to dnes v prostorách resortu podpisem potvrdil ministr obrany SR Martin Sklenár za přítomnosti velvyslance Spojených států amerických v SR Gautama Ranu a také představitelů výrobce vozidel – společnosti Oshkosh.

Ministr Sklenář připomněl, že tato vozidla používají kromě Armády USA i více evropských zemí, přičemž další jsou v procesu jejich pořizování.„Vozidlo JLTV bylo prověřeno iv náročných podmínkách hned několika armádami. Kromě toho naše ozbrojené síly získají tuto způsobilost de facto zdarma – akvizice bude hrazena z fondů USA. Neumím si představit lepší způsob, jak získat kvalitní a žádanou techniku, a to bez placení,“ přiblížil ministr M. Sklenár.

Ozbrojené síly SR přitom požadují pořízení víceúčelových taktických vozů opakovaně již deset let. JLTV 4×4 splňuje všechny klíčové požadavky kladené OS SR na tento typ techniky, a to vysokou mobilitu, balistickou a protiminovou ochranu osádky, palebnou sílu, moderní a interoperabilní komunikační systémy a v neposlední řadě možnost dodávek v relativně krátké době.

Jak přiblížil náčelník Generálního štábu OS SR gen. Daniel Zmeko, 160 kusů tohoto druhu vybavení pokryje potřeby jednotek sil speciálních operací, průzkumných jednotek či motorizovaného praporu. Plusem je také fakt, že samotný vůz a jeho životní cyklus je podpořen praxí ověřeným komplexním logistickým zabezpečením se širokou dostupností, díky čemuž stačí již existující systém logistické podpory a integrovat jej do ozbrojených sil.

OS SR získají tato vozidla ve dvou variantách s kulometem (s dálkově ovládaným zbraňovým systémem CROWS as osádkovým zbraňovým systémem) společně s logistickým zabezpečením ve formě dodávek náhradních dílů, speciálních technických prostředků, tréninku a servisu vozidel. Jejich dodání se předpokládá v průběhu roku 2025.

\“Jde o akvizici, která významně podpoří modernizaci ozbrojených sil a je hmatatelným důkazem našeho silného partnerství se Spojenými státy na bilaterální úrovni, jakož iv rámci Aliance a také ocenění pomoci Ukrajině,\“ řekl ministr M. Sklenár .

Vozidla budou kromě primárního využití v rámci naplnění požadovaných schopností OS SR využívána ik monitorování a hlídkování např. 100%. na hranicích, při hlídání vojenských objektů, a to jak na území ČR, tak v mezinárodních misích. V rámci domácího krizového managementu mohou být využívány při mimořádných událostech jako jsou přírodní katastrofy, záplavy, požáry či sesuvy půdy či během pátracích akcí v kooperaci s dalšími záchrannými složkami ČR. Vzhledem k jejich vysoké mobilitě a menším rozměrům najdou využití i při přepravě materiálu v těžko průchodném terénu i pro bezprostřední evakuaci osob při mimořádných událostech.