Stoltenberg jednal s princem Chálidem bin Salmánem Al Saudem. Vítá užší vztahy se Saúdskou Arábií

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg hovořil s ministrem obrany Saúdské Arábie, Jeho královskou Výsostí princem Khalidem bin Salmanem Al Saudem, během středeční návštěvy Rijádu a uvítal rozvoj užších vztahů mezi NATO a královstvím.

V telefonickém hovoru generální tajemník poděkoval Jeho královské Výsosti za pohostinnost Saúdské Arábie během této historické návštěvy – vůbec první ze strany úřadujícího generálního tajemníka NATO. Zdůraznil vedoucí úlohu Saúdské Arábie v arabském a muslimském světě a řekl, že se těší na možnost rozvoje dialogu a spolupráce v oblastech, jako je námořní bezpečnost a svoboda plavby, ochrana kritické infrastruktury a boj proti terorismu. Jeho královská Výsost přijala pozvání od Stoltenberga k návštěvě ústředí NATO v Bruselu na začátku roku 2024.

V Saúdské Arábii se pan Stoltenberg také setkal s náměstkem ministra zahraničí Waleedem A. Elkhereijim a předsedou generálního štábu ozbrojených sil, náčelníkem letectva maršálem Fayyadh al-Ruwaili, a jednal s generálním tajemníkem Rady pro spolupráci v Perském zálivu ( GCC), Jasem Mohamed AlBudaiwi. Zapojil se do veřejné diskuse na Saúdské armádní a štábní akademii; navštívil ústředí Saudi Arabian Military Industries (SAMI), aby se setkal s generálním ředitelem Walidem Abukhaledem; a vyměnili si názory se skupinou tvůrců politik, expertů think tanků a médií na setkání pořádaném Dr. Abdulazizem Sagerem, předsedou Centra pro výzkum zálivu.