Polsko zveřejnilo závěrečnou zprávu vyšetřování letecké nehody ve Smolensku

Ministerstvo národní obrany Polska připomíná, že v souladu se současným právním stavem je jediným závazným dokumentem upřesňujícím průběh a skutečné příčiny katastrofy závěrečná zpráva z července 2011 o vyšetřování letecké nehody č. 192/20210/2011 ze dne Út. -154M letounu č. 101, ke kterému došlo dne 10. dubna 2010 v prostoru letiště SMOLENSK SEVER připravený Státní komisí pro vyšetřování leteckých nehod.

Zpráva uvádí okolnosti a příčiny nehody letadla TU-154M a vydává příslušná doporučení, jak podobným nehodám předejít. Zpráva KBWLLP je kompletní dokument připravený v Polsku národními experty v oblasti leteckého práva, bezpečnosti letů, konstruktéry, inženýry a aktivními piloty a je základem pro posouzení průběhu a okolností katastrofy z 10. dubna 2010. 

19. ledna letošního roku Na ministerstvu národní obrany byl zřízen tým, který měl posoudit fungování podvýboru pro opětovné prošetření letecké nehody. Tým se skládá ze skupiny expertů, kteří mají posoudit spolehlivost, opodstatněnost a hospodárnost opatření přijatých bývalým podvýborem Ministerstva národní obrany pro přezkoumání havárie letounu Tu-154 u Smolenska z dubna 10, 2010. 

***

Příloha 7, která obsahuje informace o zraněních obětí havárie Tu-154M, mezi dokumenty zveřejněna nebyla.

Kompletní analýza a veškeré dokumenty k nahlédnutí na webu ministerstva obrany Polska ZDE