Bezpečnost a obrana je priorita spolupráce mezi Polskem a Velkou Británií

Mluvili jsme o summitu NATO, který se bude konat ve Vilniusu. Dohodli jsme se na pozici. V zásadě mohu říci, že mezi naším přístupem a základním cílem, který jsme si stanovili, tedy posílením Severoatlantické aliance, nejsou žádné kontroverze, žádné otazníky. Jde také o vytvoření jasné cesty k členství Ukrajiny v NATO. Dochází také k větší konsolidaci v rámci Severoatlantické aliance, aby byla zachována jednota, protože společně jsme silnější, řekl Mariusz Błaszczak, ministr národní obrany.

Šéf ministerstva národní obrany se v Londýně zúčastnil polsko-britských konzultací šéfů ministerstev obrany a zahraničních věcí. V rámci konzultací se také uskutečnilo bilaterální jednání mezi ministrem M. Błaszczakem a ministrem obrany Spojeného království Benem Wallacem. Hlavními tématy jednání byly přípravy na summit NATO ve Vilniusu, měnící se bezpečnostní situace na východním křídle Aliance, včetně hrozeb plynoucích z přesídlení Wagnerovy skupiny do Běloruska a migrační krize. 

„Naše spolupráce je přínosná pro obě naše země, posiluje bezpečnost v celé Severoatlantické alianci. Také sdílíme stejné názory na rizika. Snažíme se také najít nejlepší řešení, jak odradit agresora, zvýšit bezpečnost na východním křídle Severoatlantické aliance. Mimořádně důležitá je také naše průmyslová spolupráce. Zítra budu mít možnost hovořit se zástupci britských firem, se kterými spolupracujeme při výstavbě systému Narew, tedy systému protivzdušné a protiraketové obrany krátkého dosahu, ale také při stavbě fregat. (…) Oceňujeme polsko-britskou spolupráci. Jsem přesvědčen, že máme ještě mnoho příležitostí tyto vztahy upevnit,“ řekl ministr Błaszczak po jednání.
 
Ministři se dotkli také otázek spolupráce ve vyzbrojování, společných vojenských cvičení, přítomnosti britských vojáků v Polsku a také otázky další vojenské a výcvikové pomoci Ukrajině, kde Polsko a Spojené království spolupracují. Británie hraje klíčovou roli.
 
Při konzultaci v tzv Quadriga, byly podepsány „Plán polsko-britské obranné spolupráce“ a „Prohlášení o polsko-britském strategickém partnerství v zahraniční, obranné a bezpečnostní politice do roku 2030“.

– Rád bych zdůraznil, že jsme s Benem v kontaktu po telefonu a skutečně, v posledních měsících byl Ben ve Varšavě dvakrát: na schůzce skupiny ministrů obrany B9 a Severní skupiny. Velmi si vážím těchto vztahů, této spolupráce, která vyústila v to, že jsme společně zahájili program protiletecké a protiraketové obrany krátkého doletu. A jak jsem řekl Benovi, před dvěma týdny se na cvičišti v Ustce poprvé střílelo. Jde o radikální pokrok, pokud jde o vývoj techniky, kterou používá polská armáda ve spolupráci s Velkou Británií. Velmi si toho vážíme. Oceňujeme také přítomnost britských jednotek v Polsku, přítomnost v rámci eFP, ale také přítomnost, která byla následně obnovena, když došlo k ruskému útoku na Ukrajinu.

– poznamenal šéf polského ministerstva obrany.
 
O spojenecké spolupráci a nadcházejícím summitu NATO šéf ministerstva národní obrany upozornil, že Polsko podpoří Litvu. 

– Polsko projevuje solidaritu s našimi spojenci, a proto jsme vytvořili PMC Litva. Musíme být připraveni na provokace. Podporujeme Litvu a musíme mít na paměti, že Rusko je předvídatelné ve své nepředvídatelnosti a aliance NATO je silná ve své solidaritě.

– řekl šéf ministerstva národní obrany v Londýně.  
 
Během svého pobytu ve Velké Británii položil ministr národní obrany Mariusz Błaszczak květiny k památníku generála Sikorského v Londýně.