Protivzdušnou obranu Slovenska posílí italský systém SAMP/T. Vystřídá tak americký Patriot

V prostorách 46. křídla Kuchyně se v současnosti dokončuje instalace italského taktického systému protivzdušné obrany SAMP/T, který nahradí americký systém Patriot. Celý proces rotace baterií proběhne tak, aby kontinuita posílení protivzdušné obrany Slovenska nebyla žádným způsobem narušena.

V obou případech se jedná o systémy protivzdušné obrany středního dosahu, které tak mají srovnatelné operační výkony. Systém SAMP/T představuje celkem více než 100 kusů techniky, kterou bude obsluhovat do 150 příslušníků ozbrojených sil Italské republiky. Italský kontingent – ​​vojáci spolu s technikou zaujali postavení v prostorách 46. křídla Kuchyně, kde se dnes uskutečnilo oficiální předání role mezi americkou baterií Patriot a italskou baterií SAMP/T během slavnostního nástupu.

„Toto nasazení vnímám jako silný a jednoznačný důkaz připravenosti a ochoty členských zemí NATO zajistit naši společnou obranu a bezpečnost. Bez ohledu na otázky o délce působení – spojenci jasně deklarují podporu a posilování našich schopností tak dlouho, jak to bude nutné,“ vyzdvihl ministr obrany SR Jaroslav Naď.

Zároveň připomněl, že rotace personálu a techniky jsou přirozenou součástí působení nejen v rámci mnohonárodních bojových skupin NATO, ale také jednotek působících v mezinárodním krizovém managementu, včetně těch slovenských. Důvody mohou být různé – například údržba, jako je tomu v případě odsunu americké baterie se systémem Patriot do místa své stálé dislokace v Německu.