Slovensko poslalo na Ukrajinu posledních 30 BVP-1, nyní očekává tanky Leopard

Slovensko v uplynulých dnech předalo Ukrajině poslední z 30 bojových vozů pěchoty (BVP-1). K jejich dodání se Ministerstvo obrany SR zavázalo podpisem bilaterálních dohod s Německou spolkovou republikou. První z 15 hlavních bojových tanků Leopard 2A4, které přislíbilo dodat Německo za účelem posílení obrany Slovenska, přijdou už v prosinci.

„Následně v průběhu roku 2023 dostaneme 1-2 kusy každý měsíc, až jich bude na Slovensku 15. Tyto tanky výrazně posílí náš tankový prapor, čímž naplníme další podmínku pro výstavbu těžké mechanizované brigády v rámci cílů a závazků vůči NATO,“  uvedl ministr obrany SR Jaroslav Naď. Podle něj je tato spolupráce výhodná pro všechny zúčastněné strany.„Rád bych poděkoval Německu za skvělou spolupráci, kterou na bilaterální úrovni v obranné oblasti máme,“dodal J. Naď.

Tanky Leopard 2A4 přijedou na Slovensko po generálních opravách a s náhradními díly. Dodávka bude obsahovat i munici. Německo zároveň zajistí výcvik pro slovenské vojáky. Slovensko díky tomuto daru posílí svůj tankový prapor o 50%. Vybudování těžké mechanizované brigády je jedním z klíčových závazků SR vůči NATO, ostatně stejně tomu tak je i v České republice, respektive u Armády České republiky.

Dlužno dodat, že počet tanků T-72 v e slovenských ozbrojených silách je nedostatečný, nesplňuje ani minimální požadavky Aliance. Tanky Leopard navíc využívá 18 zemí, kromě Německa například také Polsko a Maďarsko, což zjednoduší spolupráci při logistice či modernizaci.

Zdroj: MOSR