Česko po letech nakupuje BVP, Polsko nakupuje ponorky

„Zahajujeme implementaci programu ORKA. Ještě v letošním roce plánujeme zahájit proceduru zaměřenou na nákup ponorek spolu s převodem potřebných technologií, které chceme získat prostřednictvím offsetové zakázky, uvedl vicepremiér a ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak.

Mariusz Błaszczak, místopředseda vlády – ministr národní obrany se ve Varšavě zúčastnil zahájení konference obranného průmyslu Defence24 Day, která je věnována klíčovým problémům v oblasti obrany státu v národním i mezinárodním rozměru. Místopředseda vlády představil dosavadní kroky ke zvýšení potenciálu polské armády a hovořil o rozhodnutích týkajících se modernizace polských ozbrojených sil.

Chceme, aby se naše ponorky vyznačovaly dlouhodobými misemi a vysokou kapacitou, pokud jde o nesené bojové prostředky a flexibilitu konfigurace.(…) Plnohodnotné námořnictvo by mělo zahrnovat nejen povrchové jednotky, ale i ty, které se mohou tajně pohybovat pod vodní, schopný čekat dlouhou dobu, než zasáhne ve správný čas, ať už jde o povrchový nebo pozemní cíl

– zdůraznil místopředseda vlády Błaszczak.

Šéf ministerstva národní obrany poukázal na to, že posilování polské armády, schopnosti odstrašování a obrany je proces, do kterého se zapojuje domácí i zahraniční průmysl.

Stavba moderních ozbrojených sil vyžaduje vybavení jak prostředky určenými k obraně a krytí, tak i nástroji, jejichž hlavním úkolem bude přesně zasáhnout cíle nepřítele. Nepřítel si musí být vědom toho, že v případě útoku na naši zemi utrpí nejen jeho síly velké ztráty, ale také to, že máme „tesáky“, které nám umožní zasáhnout tam, kde to nejméně čeká. (…) Již několik let intenzivně posilujeme naši armádu ve všech oblastech. (…) Pro potřeby pozemních sil jsme objednali tanky K2 a M1 ABRAMS, houfnice KRAB a K9, minomety RAK a protiletadlové systémy POPRAD vybavené raketami PIORUN, raketomety HIMARS a CHUNMOO a letectvo obdrží FA -50 lehkých bojových letounů a nejmodernějších letounů 5. generace F-35. Pro naše letouny F-16 jsme objednali rakety JASSM dlouhého doletu vzduch-země, které jim umožňují zasáhnout cíle vzdálené až 1000 km. (…) Investujeme také do zvyšování průzkumných schopností. Za tímto účelem nakupujeme další pozemní radarové stanice, bezpilotní systémy jako FLYEYE, BAYRAKTAR nebo pronajatý REAPER – řekl během konference šéf ministerstva národní obrany.

– poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

Místopředseda vlády M. Błaszczak dále informoval, že jsou přijímána opatření ke zvýšení výrobní kapacity domácího obranného průmyslu na úroveň, která umožňuje nejen průběžné doplňování zásob munice, zejména dělostřelectva, ale dokonce v takové míře, že „náhradní výrobní kapacity“ lze směřovat k našim zahraničním partnerům.

***

Defence24 Day je největší konference ve střední a východní Evropě věnovaná otázkám obrany a bezpečnosti. Letošní ročník je z velké části věnován bezpečnosti v regionu po ruském útoku na Ukrajinu.