LOM Praha má zájem spolupracovat na případném tendru stíhaček F-35 pro AČR

Státní podnik LOM Praha neskrývá své ambice s případě, že dojde na pořízení stíhaček takzvané páté generace z USA od společnosti Lockheed Martin typu F-35 se svým umem zapojit do výroby, ale také nabídnout své simulační střediska a zkušenosti. LOM by tak po servisu budoucích vrtulníků získal další, cenný podíl na zakázce, která dosáhne ve výsledku stovek miliard korun.

LOM Praha disponuje Centrem simulačních technologií, které se nachází na letišti v Pardubicích. Toto moderní centrum, které využívá i Aliance v současné době nabízí několik hypermoderních kokpitů, ale i pracoviště leteckých návodčích. Nyní zde jsou simulátory uzpůsobeny pro provoz stíhaček Gripen, letounů L-159, ale i F-16 Fighting Falcon, tedy podnik reaguje pružně na stav na trhu. Poslední jmenované stíhačky má objednáno nejen Slovensko, ale i Bulharsko.

LOM Praha má ambice využít zkušeností své dceřinné společnosti VR Group, výrobce simulátorů a simulačních prostředí, ale i vlastních, výrobních a opravárenských kapacit. „LOM Praha a jeho dceřiná společnost VR Group by mohly být jedny z prvních firem, které se do projektu F-35 zapojí. Máme jasno v tom, na čem bychom se chtěli podílet a o co si řekneme,“ řekl šéf státního podniku LOM Praha Jiří Protiva.

A o tom, že nemluví do větru, svědčí předešlá jednání se výrobcem F-35 z USA. „Reakce Spojených států byla po počátečních jednáních vstřícná. Je dobře, že vláda na zapojení českého průmyslu klade důraz už od začátku,“ dodává Protiva. Otázkou samozřejmě zůstává, jak až velké zapojení domácích podniků bude. Nicméně využití simulačního centra je více než pravděpodobné a i logické.

Zdroj: https://www.lompraha.cz