FOTOREPORTÁŽ: Dělostřelci bodovali ve sportovním skialpinismu

Již 10. ročník klání ve skialpinismu se uskutečnil na Brádlerových boudách v otevřeném přeboru resortu obrany. Přebor byl pro všechny příslušníky složek Integrovaného záchranného systému ČR a pro příslušníky resortu Ministerstva obrany.

Organizátorem zvolená trasa byla náročná jak na fyzické síly, tak na zkušenosti závodníků, ale i psychickou odolnost. Závod je další formou náročného výcviku v horských podmínkách a závodníky má prověřit i ve zdatnosti. Jedná se o závod jednotlivců v šesti kategoriích, jehož cílem je porovnat výkonnost závodníků.

Soutěžící musí zdolat trať dlouhou 17,5 km a převýšením přes 1000 m. Samotný závod se dělí na výstup na lyžích, sjezd na lyžích a pěší přesun s lyžemi na batohu, ve kterém je součástí například i zdolání dřevěné lávky a zábradlí z lan.

„Letošní ročník byl obzvláště náročný díky velmi teplému počasí. Sníh byl nasáklý vodou z předchozích několika dní, kdy bohužel vydatně pršelo. Voda a těžký, ale uklouzaný sníh, způsobují padání pásů a extrémně těžké technické pasáže do prudkých stoupání“ řekl o letošním ročníku nejlepší umístěný voják, Vojtěch Neumann.

Za 13. dělostřelecký pluk na startu stály hned tři závodníci: Vojtěch Neumann, Lukáš Martínek a Ondřej Rácz. V kategorii mužů do 30 let, se z celkového počtu 18 závodníků umístili příslušníci pluku na stupních nejvyšších. První místo obsadil Vojtěch Neumann, druhý Lukáš Martínek a třetí místo obsadil Ondřej Rácz. Celkové umístění kluků z 50 závodníků v přeboru bylo 2. místo, 5. místo a 6. místo. Nejlepším závodníkem se tak stal Vojtěch Neumann, který zmíněné celkové druhé místo obsadil za reprezentantem Michalem Strejcem, který v neděli odletěl na Mistrovství světa v tomto sportu.

Součástí přeboru je i předávání ceny Fair play, kterou obdržel Ondřej Rácz, za pomoc soupeři v nesnázích. Ačkoliv sám Ondra měl drobné komplikace na trati, pomohl svému soupeři. Tomu dal část svého vybavení, aby i on sám mohl závod dokončit i přes velké obtíže se svým vybavením. Obtíže s vybavením vyřadily nejednoho závodníka a v reálné situaci v horách by ho to mohlo stát i život.

Kluci se připravují pod vedením trenéra, zkušeného skialpinisty a několikanásobným účastníkem a vítězem Matějem Pickou, který je vedoucím starším důstojníkem na Oddělení bojové přípravy u 13. dělostřeleckého pluku.

Text: kpt. Gabriela Kugler

Foto: Tomáš Harastej a Radek Weigl