Rakouská armáda používá vrtulníky Black Hawk již dvacet let

Na letecké základně Brumowski bylo za přítomnosti ministryně obrany Rakouska Klaudie Tannerové slavnostně oslaveno 20. výročí používání vrtulníku S-70 „Black Hawk“ jak v armádním prostředí, tak i při pomoci při hašení lesních požárů.

Spolehlivá a vysoce precizní platforma

„Působivý výkon flotily ‚Black Hawk‘ ukazuje, jak důležitá je mobilita ve vzdušném prostoru pro naše vojáky. Obzvláště mě těší, že ‚Black Hawk‘ je úspěšným modelem již 20 let – a že je také obzvláště bezpečný „Ráda bych poděkoval všem pilotům, technikům a všem, kteří se podílí na chodu a provozu vrtulníku ‚Black Hawk‘, za jejich spolehlivou a vysoce precizní práci. Na to můžeme být všichni velmi hrdí! Těší mě také, že se nám podařilo zvládnout aktualizace s nezbytnou modernizací našich vrtulníků ‚Black Hawk‘. S nákupem vrtulníků Leonardo AW169  tak máme ve službě pro bezpečnost  Rakouska skvělou techniku“,řekla ministryně obrany Klaudia Tannerová.

Výkony S-70 „Black Hawk“

21. září 2002 se v Rakousku uskutečnil první let armádního „Black Hawk“. Od té doby mají stroje rakouských ozbrojených sil nalétáno kolem 30 000 hodin a přepravily kolem 250 000 cestujících a 27 000 tun nákladu. „Black Hawk“ se osvědčil jako výkonný a spolehlivý vrtulník v četných operacích doma i v zahraničí, naposledy při hašení lesních požárů.

Všechny rakouské S-70 „Black Hawk“ jsou umístěny na letišti Brumowski v Langenlebarnu. V současné době probíhá modernizace rakouských „Black Hawk“. Bude aktualizován kompletní systém avioniky vrtulníku. Tři stroje již byly modernizovány a jsou opět plně provozuschopné, zbývajících šest vrtulníků bude do roku 2024 postupně aktualizováno. Další tři S-70 „Black Hawk“ jsou v současné době ve fázi přípravy a jsou také modernizovány. Do roku 2025 se letka „Black Hawk“ v Langenlebarnu rozšíří na dvanáct strojů.

Užitkový vrtulník S-70 „Black Hawk“

S-70 „Black Hawk“ je víceúčelový vrtulník se dvěma motory, každý o výkonu 1940 koní. Tento pohon dává vrtulníku vynikající podmínky i pro vysokohorské létání. Vrtulník, který se úspěšně používá ve 24 zemích světa, nabízí svým cestujícím vysokou úroveň ochrany a bezpečnosti a vyznačuje se nízkými náklady na personál a údržbu. Jeho přepravní kapacita je 20 osob nebo čtyř tun užitečného nákladu.

Tento impozantní a legendární vrtulník dosahuje maximální rychlosti 360 km/h a maximální nadmořská výška se pohybuje kolem 6000 metrů. „Black Hawk“ má dolet asi 500 kilometrů, který lze s externě připojitelnými přídavnými nádržemi prodloužit na zhruba na 1600 kilometrů nebo zhruba 4,5 hodiny nepřetržitého letu.

Zdroj: Bundesheer