Slovenští tankisté absolvovali vůbec první bojové střelby z tanků Leopard 2A4

Historicky prvními bojovými střelbami z tanků Leopard 2A4 vrcholí první osmitýdenní kurz příslušníků trebišovského tankového praporu, v jehož rámci jsou pod vedením instruktorů německých ozbrojených sil přeškolováni na tuto nově zavedenou techniku. Slovensko dostalo tanky Leopard 2A4 v rámci daru od Německa, jako náhrady za 30 kusů vyřazených bojových vozů pěchoty (BVP-1) poskytnutých Ukrajině.

„Probíhající cvičení nepochybně vytvoří potřebné předpoklady pro další odborný růst trebišovských tankistů. Tanky Leopard doplní náš tankový prapor, bojeschopnost těžké mechanizované brigády a tím i obranyschopnost Slovenska,“ konstatoval ministr obrany SR Martin Sklenár.

Během probíhajícího výcviku v Centru výcviku Lešť je cílem vycvičit osádky tanků z teorie o údržbě a péči o techniku, v ovládání zbraňového systému tanku Leopard 2A4 a v neposlední řadě osvojit si praktické dovednosti a převzít zkušenosti od německých tankistů.

Plnění střeleckých úkolů bylo podle příslušníků 4. tankové roty z trebišovského tankového praporu v porovnání s tankem T-72 o něco náročnější. Střelba totiž probíhala například i během couvání a většinou na pohyblivé terče. Velkou devizou tanků Leopard jsou například systémy řízení palby zabezpečující střelbu, jakož i dokonalý přehled o situaci na bojišti.

Ozbrojené síly si už převzaly tři tanky Leopard, zbylých dvanáct kusů bude OS SR dodáno průběžně do konce roku. Všechny tanky, které byly nebo budou dodány na Slovensko, prošly ještě před předáním komplexní opravou ve společnosti Rheinmetall Landsysteme GmbH.

MOSR