Spojenci NATO jsou jednotní jako nikdy předtím, řekl Stoltenberg ve Washingtonu

Na společné tiskové konferenci s ministrem zahraničí Antonym Blinkenem ve středu (8. února 2023) generální tajemník Jens Stoltenberg pochválil prezidenta Bidena a Spojené státy za jejich silné vedení během nejvážnější bezpečnostní krize za poslední generaci. „Neochvějné americké vedení a podpora obou stran zajistily, že spojenci v NATO jsou sjednoceni jako nikdy předtím,“ řekl Stoltenberg.

Generální tajemník zdůraznil, že od chvíle, kdy prezident Putin zahájil svou nezákonnou útočnou válku, poskytli spojenci NATO bezprecedentní podporu Ukrajině, a to vojenskou, humanitární a finanční pomocí ve výši přibližně 120 miliard dolarů. Řekl, že Spojené státy hrají „nepostradatelnou roli“, zatímco Evropa a Kanada rovněž zintenzivnily, když přispěly více než polovinou celkové pomoci, včetně tanků a pokročilých systémů protivzdušné obrany, přivítaly téměř 5 milionů uprchlíků z Ukrajiny a uplatnily bezprecedentní sankce a oddělení od dodávek ruského plynu.

Putin zahájil tuto útočnou válku. A může dnes ukončit tuto válku stažením svých jednotek z Ukrajiny,“ řekl Stoltenberg. Řekl, že „Moskva se připravuje na nové ofenzivy“ a že spojenci a partneři musí nadále poskytovat Ukrajině zbraně, které potřebuje, aby znovu obsadila ztracená území a zvítězila jako suverénní národ. Dodal, že pokud by Putin vyhrál, byla by to pro Ukrajinu tragédie, „ale bylo by to také nebezpečné pro nás všechny“, protože by to vyslalo jasný signál ostatním autoritářským režimům, že mohou k dosažení svých cílů použít sílu. Generální tajemník poznamenal, že „Peking bedlivě sleduje a učí se poučení, které mohou ovlivnit jeho budoucí rozhodnutí“. 

Stoltenberg a Blinken rovněž diskutovali o potřebě „posílit naši obranu a odstrašení a dále zvyšovat výdaje na obranu“ a také o důležitosti dokončení vstupu Finska a Švédska do NATO. Stoltenberg řekl, že všichni spojenci podepsali přístupové protokoly, 28 spojenců ratifikovalo dohodu a Finsko a Švédsko jsou nyní integrovány do civilních a vojenských struktur NATO. Zdůraznil, že je důležité uzavřít jejich proces členství co nejdříve, protože „to posílí bezpečnost všech spojenců“.

Během pobytu ve Washingtonu má Stoltenberg na programu také setkání s ministrem obrany Lloydem J. Austinem III., poradcem pro národní bezpečnost Jakem Sullivanem a vedením Kongresu.