Generální tajemník NATO z Ramsteinu: Ukrajině posílíme vojenskou podporu

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg se v německém Ramsteinu zúčastnil zasedání Kontaktní skupiny pro obranu Ukrajiny pod vedením USA. Schůzi předsedal americký ministr obrany Lloyd Austin a zahájil video projev prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského.

Generální tajemník Stoltenberg řekl, že Rusko nejeví žádné známky přípravy na mír, ale naopak se připravuje na dlouhou válku. Proto, zdůraznil generální tajemník, je naléhavé dále posílit vojenskou podporu, aby Ukrajina vyhrála a osvobodila okupované území. „Stejně jako většina válek to pravděpodobně skončí u vyjednávacího stolu,“ řekl Stoltenberg, „ale to, co se děje při vyjednávání, přímo souvisí s tím, co se děje na bojišti, takže teď musíme Ukrajině dodat více zbraní,“ dodal.

Stoltenberg poděkoval ministru obrany Lloydu Austinovi za vedení Spojených států při poskytování velmi významné vojenské pomoci Ukrajině. Uvítal nedávná prohlášení ostatních spojenců a partnerů NATO, včetně Německa, Francie, Kanady, Dánska, Nizozemska a Švédska, týkající se protivzdušné obrany, bojových vozidel pěchoty a obrněných vozidel. Uvítal také, že Spojené království, Francie a Polsko jsou připraveny dodat hlavní bojové tanky a lehké tanky a vyzval spojence a partnery, aby následovali jejich příkladu. Generální tajemník rovněž vyzval k pokračování dodávek munice, náhradních dílů a údržby, jakož i ke školení. Celkově zdůraznil, že země Kontaktní skupiny poskytují „obrovský balík bojových schopností“ pro sebeobranu Ukrajiny a že konzultace budou pokračovat. 

Generální tajemník také zdůraznil důležitost navýšení nesmrtící vojenské pomoci a poznamenal, že balíček komplexní pomoci NATO poskytuje Ukrajině palivo, potraviny, zdravotnický materiál a další. 

Stoltenberg také zdůraznil, že spojenci NATO potřebují zvýšit výrobu zbraní a střeliva a rychle doplnit zásoby. Poznamenal, že Aliance za tímto účelem úzce spolupracuje s průmyslem a že zadávání zakázek bude klíčovým tématem, až se v únoru sejdou ministři obrany NATO.

V Ramsteinu se setkal také s ukrajinským ministrem obrany Oleksijem Reznikovem a novým německým ministrem obrany Borisem Pistoriusem.

Zdroj: NATO