Vojskové zkoušky radiolokátorů MADR se prodlužují do příštího roku, důvodem může být i odvolání Čapkové z VTÚ

Ministerstvo obrany přišlo s informací o tom, že se prodlužují vojskové zkoušky radiolokátorů MADR a prodloužení je nezbytné kvůli zajištění všech nezbytných podkladů od dodavatele, vysoké složitosti zavedení nového systému a nutnosti kompletně vyškolit vojáky, kteří budou MADR používat. Dlužno však dodat, že prodloužení může mít i důvod odvolání technicko-obchodní ředitelky Jitky Čapkové z VTÚ, s. p., která s Izraelem vedla většinu jednání a nyní její práci přebírají nástupci.

Samotné testy, jak uvádí resort obrany, však probíhají podle všech zásad a nic zatím nenasvědčuje tomu, že by radiolokátory MADR nesplňovaly požadavky Armády ČR. V této době, jak se dále píše na stránkách obrany,  tým odborníků složený ze zástupců dodavatele (tj. izraelského ministerstva obrany a hlavního poddodavatele ELTA Systems Ltd) i zástupců AČR, státního podniku VTÚ, společnosti ALES s.r.o. a specialistů 26. pVŘPz odstraňuje s velkým nasazením veškeré technické těžkosti a hledá řešení, která urychlí zavedení technologie 3D radiolokátorů MADR do AČR. Tímto procesem se rovněž zdokonalují dovednosti technického personálu AČR, který bude tuto vysoce sofistikovanou techniku obsluhovat.

„Na tomto projektu je dobře vidět komplexnost a složitost problematiky procesu zavádění nejmodernější technologie do prostředí AČR, které bylo dlouhodobě podfinancováno a morálně i technologicky zastaralo,“ říká náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO ČR Lubor Koudelka a dodává, že projekt MADR „prošlape“ cestu jiným projektům, které se v současnosti připravují, a zrychlí tak nejen integraci do informačních systémů, ale také zavádění nejmodernějších technologií do AČR.

Otázkou je, jaký vliv má na celý chod řízení a vojskových zkoušek odvolání Čapkové (https://www.armymag.cz/2022/11/vojensky-technicky-ustav-ma-nove-vedeni-konci-i-jitka-capkova-ktera-stala-v-cele-vyjednavani-s-izraelem/). Při jejím jmenování do funkce technicko-obchodní ředitelky bylo na stránkách VTÚ uvedeno, že v rámci svého působení v řídící pozici prokázala výjimečné schopnosti a dokázala vybudovat úspěšnou základnu obranného a bezpečnostního výzkumu a vývoje. Nedávná poměrně zásadní čistka v tomto státním podniku v době, kdy finišují vojskové zkoušky, mohou znamenat komplikace, které se mohou přímo, či nepřímo projevit i v potřebě prodloužení lhůt.

Zdroj: MOČR, foto: IAI Elta