Slovensko pořizuje 160 vozů JLTV 4×4 Oshkosh, o které měla zájem i ČR

Po letech různých návrhů řešení zabezpečení víceúčelových bojových vozidel 4×4 pro Ozbrojené síly SR je aktuálně na stole dosud nejvýhodnější projekt. Jedná se o pořízení 160 ks vozů JLTV 4×4 společnosti Oshkosh v hodnotě téměř 190 milionů USD, tedy více než 4 miliard korun z podpůrných fondů FMF (Foreign Military Financing), které mají podpořit modernizaci Ozbrojených sil SR.

V praxi tak Ozbrojené síly SR získají novou způsobilost, aniž by za to Slovensko platilo. Jedná se proto o nejvýhodnější ze všech možných způsobů pořízení. S návrhem takového postupu dnes souhlasila vláda SR.

Ministr obrany SR Martin Sklenár přiblížil, že návrh vlády USA plně odpovídá požadavkům OS SR. „Tato vozidla 4×4 jsou platformou poskytující mimořádnou mobilitu spolu s balistickou ochranou pro lehčí jednotky a podpůrné způsobilosti. Takovou kombinaci současná technika OS SR neposkytuje. Nová vozidla tak umožní našim jednotkám plnit nový rozsah úkolů, přičemž důležitost této způsobilosti pro moderní vedení boje se denně prokazuje i na ukrajinském bojišti,“ přiblížil.

Nabídka zahrnuje kromě požadovaných dvou variant vozidel s kulometem (s dálkově ovládaným zbraňovým systémem CROWS as osádkovým zbraňovým systémem) také logistické zabezpečení ve formě dodávek náhradních dílů, speciálních technických prostředků, dokumentace a speciální podpory dodavatele formou školení, technické integrace vozových systémů a polního servisu vozidel . Dodání vozidel se předpokládá v průběhu roku 2025.

Společnost Oshkosh má navíc záměr spolupráce se slovenskými společnostmi, čímž by byla zajištěna rychlost dodávek náhradních dílů či oprav během životního cyklu vozů JLTV 4×4.

USA nabídly Slovensku prostřednictvím fondu FMF prostředky v celkové výši 200 milionů. USD. Většina bude použita na pořízení vozidel 4×4, ostatní prostředky plánuje resort využít ke koupi ručních palných zbraní a protidronové systémy.

Ukázka srovnání vlastností Humwee a JLTV