Japonsko je nejbližším partnerem NATO, řekl Stoltenberg v Tokiu

Generální tajemník Jens Stoltenberg ve svém projevu na univerzitě Keio v Tokiu v Japonsku zdůraznil, že NATO a Japonsko „mohou být oddělené oceány, ale naše bezpečnost je úzce propojena“. „Mezi partnery NATO není nikdo bližší nebo schopnější než Japonsko,“ řekl Stoltenberg. „Sdílíme stejné hodnoty, zájmy a obavy,“ včetně podpory Ukrajiny a řešení bezpečnostních problémů, které představují autoritářské režimy. Generální tajemník přivítal, že dlouhotrvající přátelství mezi NATO a Japonskem je každým dnem silnější.

Projev Jense Stoltenberga:

Děkuji vám, profesore Itoh, profesore Tsuruoko. Dobré ráno všem. Je skvělé být tady na Keio University. A zapojit vás všechny tady na Keio University. Japonsko je významným globálním hráčem. Aktivně prosazuje mír. A podporuje mezinárodní řád založený na pravidlech. To také znamená NATO. A NATO již téměř 75 let zajišťuje mír v euroatlantickém prostoru. Umožňuje demokracii, svobodě a prosperitě vzkvétat. Ale dnes je globální řád, který nám tak dobře sloužil po mnoho desetiletí, ohrožen. Moskva a Peking jsou v čele autoritářského potlačování. Ruská válka na Ukrajině rozbila mír v Evropě. Severní Korea nadále ohrožuje mezinárodní bezpečnost svými bezohlednými raketovými testy. A další globální výzvy přibývají: Od terorismu po změnu klimatu.

Toto je naše nová bezpečnostní realita. Realita, která spojuje nás všechny, kteří podporujeme mír, svobodu a demokracii. A realita, které musíme čelit společně. Evropa a Severní Amerika společně v NATO, spolupracující ruku v ruce s mnoha našimi partnery po celém světě. Včetně zde, v Indo-Pacifiku.

Loni v červnu mi bylo ctí přivítat premiéra Kishidu na našem summitu NATO v Madridu. Bylo to poprvé, co se on a vůdci dalších našich indo-pacifických partnerů – Austrálie, Nového Zélandu a Jižní Koreje – společně zúčastnili summitu NATO. Svědectví o našich rostoucích vazbách.

Můžeme být oceány od sebe. Ale naše bezpečnost je úzce propojena. A sdílíme stejné hodnoty, zájmy a obavy. To zahrnuje podporu Ukrajiny.

Téměř před rokem zahájil prezident Putin útočnou válku proti Ukrajině. Převzít kontrolu nad zemí. A vzít lidem svobodu.

Tato válka není jen evropskou krizí. Je to výzva pro globální bezpečnost a globální stabilitu. V reakci na to NATO, spojenci a naši partneři po celém světě, včetně Japonska, tuto nezákonnou a neospravedlnitelnou válku odsoudili.

A Ukrajině poskytujeme bezprecedentní pomoc. Chci poděkovat Japonsku za vaši výraznou podporu. Včera jsem navštívil leteckou základnu Iruma a na vlastní oči jsem viděl japonská nákladní letadla přepravující pomoc zachraňující život ukrajinskému lidu.

Naše podpora znamená pro Ukrajince mnoho. Pomáhat jim nejen přežít, ale také zatlačit zpět ruského vetřelce a osvobodit jejich území. Ukrajina potřebuje naši trvalou podporu. Tak dlouho, jak to bude potřeba. Protože pokud Putin vyhraje, poselství Moskvě a Pekingu bude znít, že mohou dosáhnout toho, co chtějí, pomocí hrubé síly.

To, co se dnes děje v Evropě, se zítra může stát ve východní Asii. Čína není protivník NATO. Ale její rostoucí asertivita a její donucovací politika mají důsledky. Pro vaši bezpečnost v Indo-Pacifiku. A naše v euroatlantickém.  

Musíme spolupracovat na jejich řešení.

Peking podstatně buduje své vojenské síly, včetně jaderných zbraní, bez jakékoli transparentnosti. Pokouší se získat kontrolu nad Jihočínským mořem a ohrožuje Tchaj-wan.

Snaží se převzít kontrolu nad kritickou infrastrukturou, včetně zemí NATO. Potlačování vlastních občanů prostřednictvím vyspělých technologií. A šíření ruských dezinformací o NATO a válce na Ukrajině.  

Moskva a Peking prohlubují své strategické partnerství. Obě země spolu více vojensky trénují a operují. Provádění společných námořních a leteckých hlídek také v okolí Japonska. Jejich ekonomická spolupráce se zvyšuje.

A Čína neodsoudila ruskou invazi na Ukrajinu.

Před rokem Čína vůbec poprvé podpořila ruský požadavek, aby NATO zavřelo dveře novým členským státům. Ale dveře NATO zůstávají otevřené. K Alianci se brzy připojí dvě nové země – Finsko a Švédsko. To vysílá silnou zprávu. Násilí a zastrašování nefungují. Toto je nebezpečnější a konkurenční svět. Naše bezpečnost není regionální, ale globální. Takže je důležité mít přátele. Mezi partnery NATO není nikdo bližší nebo schopnější než Japonsko.