Čeští hasiči cvičili na základně Ramstein. Pomohl speciální hořící simulátor

V těchto dnech cvičí deset českých vojenských hasičů ze všech letišť vzdušných sil Armády ČR na americké hasičské akademii (USAFE Fire Rescue Academy) na letecké základně v německém Ramsteinu. Navazují tak na sérii certifikovaných výcviků podle standardů NATO, kterých se účastnili před pandemií Covid-19 – naposledy v březnu 2020. Cílem výcviku je především cvičit taktiku při simulované letecké nehodě za použití reálného ohně.

Pro výcvik se používají dva simulátory, jeden simuluje stíhací letoun, jaký představuje místní maketa letounu F-15. Druhý pak představuje „širokotrupý“ letoun, jakým je C-130 Hercules. Místní instruktoři nejprve vysvětlí hasičům taktiku na učebně a následně jdou hasiči cvičit na hořící simulátor. Různé scénáře zahrnují pochopitelně také nehodu se zraněnými, které hasiči musí po zdolání požáru vyprostit. Při tom musí stále sledovat okolí, neboť plynové hořáky simulující požár rozlitého paliva kolem letadla mohou kdykoliv znovu vzplát.

Dále cvičí hydroventilaci, tedy odvětrání zakouřeného prostoru trupu letadla pomocí vodního proudu, průzkum a pohyb v zakouřeném prostoru, týmovou spolupráci při zásahu a pochopitelně vlastní zdolání požáru paliva rozlitého kolem letadla, požáru motoru, brzd, kokpitu nebo nákladového prostoru. Dalším tématem je pak i zásah při nehodě s únikem paliva H-70 (hydrazine), který má svá specifika a jehož teoretické zvládnutí je rovněž součástí výcviku.

„Přidanou hodnotou je pochopitelně rozvoj mezinárodních vztahů nejen mezi aliančními vzdušnými silami, ale i mezilidských přátelství mezi hasiči a místními instruktory,“ dodal major Jan Měřička ze vzdušných sil AČR, které uvedený výcvik ve spolupráci s ramsteinskou akademií organizovaly.