Češi cvičili dekontaminaci v náročných podmínkách na Slovensku

„Alert! Alert! Alert!“ Na tento signál se příslušníci 13. rotace eFP (Enhance Forward Presence) v Litvě intenzivně připravovali dobrý měsíc. Začalo tak cvičení Rising Bull ve výcvikovém prostoru Pabradé. Cílem tohoto cvičení je trénovat především obranné aktivity mnohonárodní jednotky v litevské Rukle a slouží také jako zkouška pro nejdůležitější cvičení Iron Wolf, které proběhne v květnu.

Účastní se jednotky z Belgie, České republiky, Holandska, Chorvatska, Lucemburska, Německa a Norska. Naši zemi reprezentují příslušníci 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany generálmajora Oskara Starkoče z Liberce. Chemici se v rámci mnohonárodní jednotky v Litvě podílí na ochraně proti zbraním hromadného ničení. Poskytují svoji dlouholetou zkušenost v oblasti chemického a radiačního průzkumu a dekontaminaci. A právě scénáře použití zbraní hromadného ničení byly rozehrány i v rámci cvičení Rising Bull.

„Po dělostřeleckém přepadu jsme detekovali přítomnost sarinu,“ informoval velitel německé mechanizované roty štáb praporu. Byla nařízena dekontaminace osob a vozidel. Chemikům byla určena místa dekontaminace. „Dostali jsme výjimečnou příležitost vyzkoušet dekontaminační proces ve velice náročných podmínkách za účasti téměř celého praporu, což představuje desátky různých typů vozidel a stovky příslušníků bojových jednotek,“ komentovala zadání velitelka čety K. S. „Je to záběr, chlapi se pod maskami dnes zapotí, ale určitě to stojí za to,“ dodala.

„O naši činnost a vybavení se přímo na místě zajímali i představitelé litevské armády. CBRN schopnosti v současné době stále dotváří a hledají u svých koaličních partnerů inspiraci. Především je zaujala jednoduchost a efektivita dekontaminačního procesu, jako i naše nová vozidla radiačního a chemického průzkumu S-LOV,“ zakončila velitelka multifunkční čety chemické ochrany.

Jednotky Armády ČR působí v Pobaltí v rámci alianční předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence). Tato mise je jedním z hlavních výstupů Varšavského summitu z července 2016. Spočívá ve vytvoření čtyř bojových uskupení v síle posíleného praporu umístěných v Polsku pod vedením USA, v Litvě pod vedením Německa, v Lotyšsku pod vedením Kanady a v Estonsku pod vedením Velké Británie. Konkrétní vojenský příspěvek členských států je potvrzením národního závazku vyplývajícího z principu kolektivní obrany NATO.