Polsko opět posiluje. V Olecku budou nové dělostřelecké jednotky, tisícovka vojáků

„Naším úkolem je zajistit bezpečnost Polska. Své úsilí proto soustředíme sem do blízkosti Suwalské šíje, tedy mezi Rusko v oblasti Königsberg a teoreticky Bělorusko a vlastně i Rusko, které Bělorusku dominovalo – zajistit bezpečnost saturací polskou armádou. (.. .) Úkolem polských úřadů je vybudovat tak silnou polskou armádu, aby Rusko nezaútočilo na Polsko. Toto je celý systém odstrašování, který důsledně zavádíme,“ řekl ministr Mariusz Błaszczak během své návštěvy v Olecku.

Ministr obrany Polska se 29. srpna setkal s vojáky v Olecku v nově vzniklém vojenském areálu 1. mazurské dělostřelecké brigády.

Letos v březnu jsem zde na Olecku oznámil otevření vojenského útvaru a zde je vojenská jednotka (…) V konečném důsledku zde budou umístěny tři letky z 1. Mazurské dělostřelecké brigády, které budou vyzbrojeny resp. jsou již vyzbrojeni: dělovými houfnicemi – jedna z letek, druhá v raketovém dělostřelectvu a třetí v bezpilotních vzdušných prostředcích a také úderných dronech.(…) V této jednotce bude nakonec sloužit přes 1000 vojáků

– informoval ministr.

V prosinci 2022 byl 11. dělostřelecký pluk reformován na 1. mazurskou dělostřeleckou brigádu. To zahrnuje vliv zkušeností z války na Ukrajině, které ukázaly, jakou roli hraje dělostřelectvo na moderním bojišti. 

Šéf ministerstva národní obrany během jednání v Olecku hovořil o tom, proč je pro bezpečnost Polska tak důležité posílit přítomnost polské armády v tomto regionu. 

Jen před několika měsíci byla má prohlášení týkající se posílení polské armády zde na východním křídle Severoatlantické aliance v severovýchodním Polsku považována za prohlášení. Prokazujeme vysokou účinnost. Vojenský útvar v Olecku je již tady a rozvíjí se.(…) Mám velkou radost z dynamického rozvoje 1. mazurské dělostřelecké brigády, která je již vybavena samohybnými houfnicemi K9. (…) Vojáci z 1. mazurské dělostřelecké brigády již prošli výcvikem v Koreji. Tady v Olecku bude i raketové dělostřelectvo. Zavádíme systém Gladius do výzbroje polské armády.

 – zdůraznil ministr Mariusz Błaszczak.

Vojáci brigády jsou vybaveni moderní technikou – 24 kanónovými houfnicemi K9 jihokorejské výroby. Polsko chce získat celkem 672 exemplářů této výzbroje, pouze s prvními dodávkami výzbroje ve verzi K9. V budoucnu dostanou dělostřelci modernější houfnice K9PL.

Kabinet ministerstva národní obrany také vyzval lidi, aby vstoupili do řad polské armády.

Povzbuzuji vás, abyste se připojili k dobrovolné základní vojenské službě, abyste si zajistili budoucnost profesionálního vojáka. Ty, kteří chtějí spojit profesionální činnost s vojenskou službou, zvu do sil územní obrany. A zvu všechny, aby se zajímali o naše programy – například „Vlak s armádou“ nebo „Sebeobrana žen“.

– řekl ministr Błaszczak.