Vojáci v misích volili prezidenta, s výrazným náskokem vyhrál generál Pavel

K volebním urnám vyrazili i vojáci v zahraničních operacích. Přípravy na volby, které musí splňovat pravidla v souladu se zákonem, mnohdy trvaly i několik týdnů či měsíců. Vojáci si před odjezdem na misi zažádali o voličský průkaz, organizátoři navíc vytvořili i zvláštní seznam voličů. Volilo se přímo v místě nasazení, jinde vznikaly nové volební okrsky. Vítězem po sečtení hlasů se stal drtivě generál Petr Pavel.

Čeští vojáci na Slovensku volili přímo v místě nasazení

Na Slovensku byla nejen pro vojáky připravená volební místnost přímo v místě nasazení mnohonárodního bojového uskupení v prostorách Centra výcviku Lešť. „Jedním z úkolů naší mise je bránit hodnoty demokracie. A podle mě nejsou větším symbolem demokracie než svobodné volby. Jsem proto rád, že máme všichni možnost se voleb tady zúčastnit,“ okomentoval organizaci voleb velitel úkolového uskupení MN BG SVK plukovník Karel Navrátil.

Zřízení dočasného konzulárního jednatelství ČR na vojenské základně Lešť umožnilo Ministerstvo zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky na žádost Ministerstva zahraničních věcí ČR a ve spolupráci se Správou vojenského obvodu Lešť. „Naším cílem je, aby občané České republiky, zejména příslušníci Armády České republiky, mohli využít svého volebního práva, a to jak v prvním, tak i v případném druhém kole prezidentských voleb,“ upřesnil zájem na uskutečnění voleb v místě nasazení zahraniční operace podplukovník Miloš Mátyás, vedoucí Správy vojenského obvodu Lešt.

Samotné přípravy na volby trvaly více jak dva měsíce. „Každý voják si před odjezdem do mise mohl zažádat o voličský průkaz a navíc jsme vytvořili i zvláštní seznam voličů. K volební urně tedy má možnost vyrazit každý, kdo se rozhodl jít volit,“ prozradil jeden z organizátorů prezidentských voleb přímo na místě nadporučík T. M. Jak sám dodal, posledním krokem bylo přichystání volební místnosti. „Má to určitá pravidla v souladu se zákonem, což nám při kontrole odsouhlasila i naše ambasáda. Museli jsme dovézt volební urnu; máme standardně dvě plenty, tedy dvě místa, kde si mohou voliči připravit voličské lístky. Dále jsme v místnosti vyvěsili státní znak a přijali ještě spoustu dalších opatření,“ doplnil nadporučík T. M.

Volební komise je složena z členů české ambasády a jedné příslušnice MN BG SVK. Protože je volební místnost umístěna ve vojenském prostoru, civilní české občany doprovází Vojenská policie, aby zajistila jejich bezpečnost. „Beru to jako svoji občanskou povinnost, jít volit. Nevím, jestli tím něco ovlivním, ale aspoň se o to pokusím,“ prozradil hlavní důvod své účasti na volbách příslušník MN BG SVK kapitán M. P. Kromě Leště mohli čeští občané volit svého prezidenta na Slovensku i na velvyslanectví České republiky v Bratislavě.

Volby v Litvě, Lotyšsku a na Sinaji

V Litvě na vojenské základně Rukla byl kvůli volbám vytvořen zvláštní volební okrsek a vojáci nemuseli nikam cestovat. Volby v něm zahájil velvyslanec Tomáš Vostrý. První den měla o volby zájem asi polovina příslušníků jednotky. „Domnívám se, že je to logické. Mají zájem na tom, kdo bude naším vrchním velitelem,“ poznamenal vojenský kaplan Petr Šabaka.

V Lotyšsku volili na ambasádě v Rize. Protože se na misi vojáci střídají, volit byli z končící i nové rotace. Účast byla 85 procent.

Ze Sinaje vojáci 22. letecké jednotky CASA zamířili hlasovat do Káhiry na české velvyslanectví. Na místo se dopravili v rámci operačního letu.