Leopard má v armádě zelenou. Úspěšně dokončil vojskové zkoušky

Tank Leopard 2A4. uspěl ve všech testovaných parametrech a může být zaveden do užívání Armádou ČR. To je verdikt, na který Armáda České republiky tolik čekala. Do konce roku získá další stroje, které již nyní může využít k plnohodnotnému výcviku, či nasazení.

Zkrácené vojskové zkoušky, které lze provádět u výzbroje již používané v NATO, probíhaly u 73. tankového praporu Přáslavice a vojenském výcvikovém prostoru Libavá.

Podle plukovníka Jána Kerdíka ze Sekce rozvoje sil MO se testování sestávalo z 16 dílčích zkoušek, které kromě základních parametrů ověřovaly zejména speciální kritéria, specifická pro Armádu ČR. „Testovala se například přesnost střelby, průchodnost terénem, možnost použití vyprošťovacích prostředků zavedených v naší armádě či funkčnost spojovacích prostředků,“ upřesnil Kerdík s tím, že tank zkrácenými vojskovými zkouškami úspěšně prošel.

Automatické hasicí zařízení v motoru je, do věže bude doplněno

Protipožární zařízení v prostoru věže, které v původním tanku nebylo, bude podle Jána Kerdíka ve spolupráci s dodavatelem instalováno tak, aby tank splňoval nejnovější normy v oblasti požární ochrany a bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. „Příprava na upevnění hasicího zařízení ve věži je, dodavatel nyní hledá co nejrychlejší a nejefektivnější řešení tak, aby jej bylo možné nainstalovat v ČR v co nejkratší době,“ potvrdil.

Chybějící systém neovlivní využitelnost tanků, bezpečnost osádky ani samotné zavedení do výzbroje. „Na používání vozidla k počátečnímu výcviku osádek, který je plánován na letošní rok, tato skutečnost nebude mít vliv, protože tank je vybaven automatickým hasicím zařízením v motorovém prostoru,“ zdůraznil.

Všechny tanky do konce roku, výcvik už probíhá

Čtrnáct tanků Leopard 2A4 a jedno vyprošťovací vozidlo Bpz3 Büffel získala ČR od Německa darem za vojenskou podporu Ukrajiny. Starší, ale plně funkční stroje, původně využívaly švýcarská a německá armáda. První Leopard 2A4 armáda převzala loni v prosinci, zbývající budou v souladu s harmonogramem dodány do konce roku 2023. Vozidlo Bpz3 Büffel na vylepšeném podvozku Leopard 2 bude připraveno do poloviny roku 2024.

Součástí dodávky je kromě tanků počáteční balík náhradních dílů, munice a tříletá servisní podpora ze strany dodavatele, jež zahrnuje i výcvik českých vojáků. Hodnota daru činí necelé 4 miliardy Kč. V říjnu 2022 podepsali zástupci Ministerstva obrany ČR s německými partnery sérii smluv, které se k dodávce vztahují. Šlo o Memorandum o porozumění, Implementační dohodu k výcviku, Administrativní ujednání a Dohodu o dodávce tanků.

Oba úvodní přeškolovací kurzy pro dvakrát osm příslušníků Armády ČR již ve výcvikovém středisku německé armády v Munsteru proběhly. Jednalo se o vojáky, kteří se podílejí na přípravě řidičů a instruktory z vyškovského Velitelství výcviku – Vojenské akademie.

Následuje výcvik osádek, který bude zahájen po dodání dostatečného počtu vozidel do přáslavické posádky pod vedením tzv. Mobilního výcvikového týmu (MTT) německé armády. Součástí bude výcvik v obsluze tanku s důrazem na střeleckou část a bojové použití tanku Leopard 2A4. Souběžně bude probíhat také příprava instruktorů, kteří budou následně využíváni v dalším kurzu vedeném MTT jako instruktoři, až nakonec sami převezmou roli instruktorů a povedou poslední kurzy za podpory MTT.