Drahé drony armáda odsouvá na druhou kolej, nyní chce 200 levných dronů

Na základě poznatků ze současného bojiště navrhla armáda změnu pořadí nákupů bezpilotních systémů. Místo třech středních taktických dronů pořídí přes 200 menších dronů, a to od malých kvadrokoptér po dvacetikilogramové prostředky s dlouhou vytrvalostí. Původně plánované střední taktické drony budou pořízeny až následně.

Armádní odborníci zhodnotili bojovou efektivitu jednotlivých kategorií bezpilotních prostředků na soudobém bojišti a na základě jejich operačních výkonů doporučili další postup.

Podle ředitele sekce zpravodajského zabezpečení AČR MO brigádního generála Romana Hyťhy se vyhodnocují poznatky ze současného bojiště kontinuálně, ale intenzita a charakter bojů na Ukrajině je akcelerovaly a daly jim jasný směr. „Naším úkolem je sledovat schopnosti našich potenciálních protivníků komplexně, nezaměřovat se jen na jeden segment nebo region. Na druhou stranu probíhající ruská invaze na Ukrajinu je významná nejen svým rozsahem, ale i paletou schopností, kterou obě strany používají, což mělo na naše hodnocení vliv,“ vysvětlil Hyťha faktory, které vedly k přehodnocení priorit.

Armáda už zkušenosti s menšími drony má

Nezanedbatelnou výhodou menších dronů z pohledu armády je, že s nimi už má rozsáhlé operační zkušenosti, a to u mnoha jednotek. Část bojových rot pozemních sil má už dnes ve svých sestavách takzvané rotní komplety ISR, které obsahují i bezpilotní prostředek Wasp AE. U vybraných útvarů AČR jsou pak navíc zařazeny kvadrokoptéry Vážka A, prostředky Raven a Puma. 53. pluk průzkumu a elektronického boje pak jako jediný disponuje prostředky Scan Eagle s vyšším dosahem i vytrvalostí. „Z pohledu jednotek půjde zejména a citelné kvantitativní navýšení toho, čím už armáda disponuje, byť dojde k rozšíření o nové typy,“ shrnul podplukovník Petr Čeklovský ze sekce zpravodajského zabezpečení AČR MO.

Výhodou menších dronů je jejich přímé využití bojujícími jednotkami. Jednotky nemusí vyžadovat jejich nasazení od nadřízených stupňů a mohou je hned použít. „Základní výhodou dronů kategorie mikro a mini je, že poskytují veliteli situační přehled na bojišti v čase, kdy on to zrovna potřebuje. Jejich použití pro velitele tak není o moc těžší, než když si vyndá dalekohled z batohu,“ přiblížil Čeklovký.

Upřednostnění potřeb bojových prvků armády

Současnou změnou priorit nákupů bezpilotních prostředků chce armáda vybavit tři bojové prvky – 4. brigádu rychlého nasazení, 7. mechanizovanou brigádu a 43. výsadkový pluk. Menšími bezpilotními prostředky budou dispinovat i průzkumné jednotky a jednotky dalších druhů sil. Vše je kalkulováno s cílem maximalizovat bojové schopnosti brigádních úkolových uskupení Armády České republiky.

Z ušetřených prostředků na nákup středních taktických dronů tak budou vybaveny jednotky na taktickém stupni.

Náklady budou tak nižší, než byla očekávaná cena třech středních taktických dronů. „Je třeba mít ale na paměti, že drony kategorie mikro a mini nemohou nikdy nahradit střední taktické drony a naopak. Jsou to jiné prostředky,“ přiblížil generál Hyťha.