Německé bojové vozidlo pěchoty Puma bylo důkladně modernizováno

Stejně jako všechny vojenské zbraňové systémy Bundeswehru je i bojové vozidlo pěchoty Puma neustále technicky aktualizováno, čímž se zvyšuje jeho bojová hodnota. Aby byla i přes vyšší hmotnost zajištěna jeho použitelnost, proběhly nedávno rozsáhlé testy ve vojenském výcvikovém prostoru Oberlausitz.

Tři týdny rozsáhlého testování

Budoucí životaschopnost všech zbraňových systémů používaných v Bundeswehru má zásadní význam pro operační připravenost vojsk a pro jejich bezpečnost. 

Během třítýdenního testovacího období otestoval tým z obranného technického úřadu pro systémy pozemních vozidel, inženýrské a vojenské technologie WTD .Vojenská technická služba41 v Trieru, čímž Puma prochází svými rozšířenými funkcemi.

Extrémní podmínky přes 1300 kilometrů

Podmínky ve vojenském výcvikovém prostoru byly více než náročné: písčité zkušební tratě byly kvůli přetrvávajícímu suchu extrémně prašné, takže mikroskopické prachové částice hrozily proniknout do nejmenších trhlin pumy. Jak by to ovlivnilo vozidlo? Vydržel by vzduchový filtr? Jaká by byla mobilita v hlubokém písku?

Abychom na tyto otázky odpověděli, opakovaně jsme procházeli písčitou půdou Horní Lužice. Celkem bylo ujeto téměř 1300 kilometrů – velká vzdálenost. Řidič a materiál musely odolat zvláště extrémním teplotám a prachu.

Nová technologie na palubě

Kromě toho byl na „testovací Pumě“ instalován taktický, laserový zbraňový výcvikový systém. To umožňuje jednotkám simulovat celou bitvu – včetně interakce s jinými zbraňovými systémy, jako jsou bitevní tanky nebo dělostřelectvo a pěchota. Za tímto účelem byly na Pumu instalovány simulátory elektrických zbraní a efektů.

Tento nový systém musel odolat i prašným podmínkám v Horní Lužici a drsným jízdním podmínkám. 

Zvýšení bojové hodnoty způsobí větší váhu 

Zkušební katalog byl rozsáhlý a tvořil závěr tzv. nakládací kampaně. To znamená, že obrněný transportér byl pro testy vybaven o dvě tuny těžší, než váží současné sériové vozidlo. 

Pozadí je jednoduché: Zkušenosti ukazují, že vojenská vozidla jsou stále těžší, jak je používají vojáci, například kvůli silnějšímu pancéřování nebo silnějším zbraním. 

Během testování jsme pečlivě sledovali, zda prvky pohonu, jako je motor a převodovka, stejně jako podvozek, bezpečně unesou dodatečnou hmotnost a z toho vyplývající dodatečné zatížení.

Testy úspěšně dokončeny

Při takto intenzivních testech nelze vyloučit poškození zařízení. Protože technologie je záměrně posouvána na své limity – a ještě dál. To vše by mělo nakonec sloužit k zajištění bezpečnosti vojáků. Několik defektů zjištěných na Pumě se nyní podrobně zkoumá. 

„Puma si v Horní Lužici vedla dobře a kilometrový nájezd na kampaň 45 tun byla u všech komponentů dosažena – to je v pořádku,“ uzavírá Cord S., který testy se svým týmem dotáhl do úspěšného konce .

Foto Bundeswehr Marvin Greis