Západní Balkán je výsostným bezpečnostním zájmem ČR

Náměstek ministryně obrany Daniel Blažkovec se v rakouské Kremži (Krems An Der Donau) zúčastnil zasedání představitelů Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) a zemí Západního Balkánu. První den se uskutečnilo jednání na úrovni ministrů obrany, ke kterým se druhý den představitelé zemí Západního Balkánu připojili.

V závěru prvního dne ministři podepsali společnou deklaraci Vize pro CEDC a její další směřování (Vision For The CEDC And Way Ahead), která stanovuje cíle tohoto neformálního uskupení pro další období.

Podle náměstka Blažkovce je pomoc nestabilnímu regionu Západního Balkánu výsostným bezpečnostním zájmem ČR. „Ekonomicky i bezpečnostně stabilní Západní Balkán je i zárukou naší bezpečnosti,“ řekl náměstek, podle kterého přes tento region jednak vedou důležité cesty pro migraci z Blízkého východu a jednak je oblast spojena s hybridním působením Ruské federace, jenž po vypuknutí konfliktu na Ukrajině zesílilo. „Česká republika proto podporuje a bude nadále podporovat snahy zaměřené na integraci zemí Západního Balkánu do euroatlantických struktur,“ doplnil náměstek.

Blažkovec zároveň připomněl, že ČR region Západního Balkánu podporuje už od 90. let, kdy ČR začala přispívat do misí v oblasti. V této souvislosti náměstek Blažkovec uvedl, že ČR plánuje v Kosovu nově nasadit jednotku do 40 vojenských policistů, která se 1. 7. 2023 zapojí do činnosti italských karabiniérů. Čeští vojáci se rovněž účastní mise ALTHEA v Bosně a Hercegovině.

Náměstek Blažkovec též uvítal záměr Rakouska zřídit v Bosně a Hercegovině Bezpečnostní akademii pro západní Balkán (Western Balkans Defence College). Záměr by měl dostat konkrétnější obrysy v příštím roce, kdy ČR bude uskupení CECD předsedat.

Středoevropská obranná spolupráce (CEDC – Central Europen Defence Cooperation) je regionální kooperační uskupení, do nějž je přímo zapojeno šest zemí (Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Rakousko, Slovinsko a Chorvatsko) a Polsko má status pozorovatele. Mezi země západního Balkánu patří Albánie, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, Kosovo, Severní Makedonie a Srbsko.