Slovensko na jednání zemí CEDC – ve znamení spolupráce

Místopředseda vlády a ministr obrany SR Robert Kaliňák absolvoval v uplynulých dnech v Maďarsku zahraniční pracovní cestu, během níž vystoupil na bezpečnostní konferenci „Budapest Security Dialogue“. Spolu s ním navštívil Maďarsko i státní tajemník resortu obrany Martin Vojtašovič, který se zúčastnil setkání ministrů obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC) a zemí západního Balkánu.

Cílem v rámci seskupení CEDC, jejímž členem je i Slovensko, je rozšíření spolupráce v oblasti obrany mezi členskými státy včetně sdílení obranných prostředků a uskutečňování společných cvičení.

Šéf slovenského resortu obrany poděkoval partnerům z Maďarska za zorganizování bezpečnostní konference v Budapešti, která se konala i za účasti ministrů obrany zemí CEDC. Svým zaměřením na témata a výzvy střední a jihovýchodní Evropy jde o jednu z největších akcí tohoto formátu v regionu. Podle ministra R. Kaliňáka se opět potvrdil i význam CEDC, protože jde o důležitou platformou pro podporu politické a bezpečnostní integrace západního Balkánu do EU. Seskupení Česka, Chorvatska, Maďarska, Polska, Rakouska, Slovenska a Slovinska má podle něj značný význam pro společnou koordinaci, komunikaci a výměnu informací.

Nosnými tématy jednání seskupení CEDC byly aktuální bezpečnostní výzvy Západního Balkánu a evropské a euroatlantické perspektivy v regionu, jakož i téma založení Bezpečnostní a obranné vysoké školy Západního Balkánu.