Spojené království povede v roce 2024 síly rychlé reakce NATO

Od 1. ledna 2024 povede 7. lehká mechanizovaná brigáda Spojeného království síly rychlé reakce NATO a uvede tisíce vojáků do pohotovosti a připravených k nasazení během několika dní. 

 Společné úkolové uskupení NATO pro velmi vysokou připravenost (VJTF) vzniklo po ruské anexi Krymu v roce 2014 a bylo poprvé nasazeno ke kolektivní obraně Aliance po plnohodnotné ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022. Vedoucí pozice se každoročně střídá mezi spojenci. Spojené království přebírá vedení od Německa, které vedlo síly v roce 2023.

„Tato brigáda musí být připravena k přesunu během několika dní tam, kde to NATO potřebuje, což z ní činí klíčovou součást naší kolektivní obrany. Vedení naší formace nejvyšší připravenosti ze strany Spojeného království je jasnou ukázkou jejích schopností a závazku vůči NATO,“ uvedl úřadující mluvčí Dylan White.

VJTF je prvkem nejvyšší připravenosti větších sil rychlé reakce NATO, které rovněž zahrnují vzdušné a námořní síly. V roce 2024 budou pozemní síly VJTF tvořit přibližně 6 000 tisíc vojáků, jejichž jádrem bude bojový tým 7. lehké mechanizované brigády – „Pouštní krysy“. Brigáda se skládá z lehkého jízdního pluku a čtyř lehkých pěchotních praporů s dělostřeleckými, ženijními, logistickými a zdravotnickými pluky. Jednotky zahrnují Royal Anglian Regiment a Royal Scots Dragoon Guards. Polská 1. varšavská obrněná brigáda a španělská Brigada Guzmán el Bueno poskytnou těžké bojové tanky, útočné vrtulníky a protivzdušnou obranu. Síly poskytuje celkem devět spojenců NATO.

Velitelství společných sil NATO v Brunssumu bude v roce 2024 velet Sílám rychlé reakce. Velitelstvím pozemních složek bude sloužit Spojenecký sbor rychlé reakce Spojeného království. Aliance převede v polovině roku 2024 Síly rychlé reakce NATO na nové Spojenecké reakční síly.