Zrychlení výroby munice na Ukrajinu? EU a MOČR říká ano, odborníci jsou skeptičtí

V Bruselu se sešli ministři obrany EU na Radě pro zahraniční věci (FAC Defence). Na programu byla další pomoc Ukrajině, zejména pak třístupňový přístup Rady EU k munici včetně nedávno vydaného nařízení Evropské komise k podpoře unijního obranného průmyslu (tzv. ASAP). Projekt podporuje také ČR. Podle náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce „je to krok správnou cestou“.

Třístupňový přístup, který Rada EU podpořila v březnu, má urychlit dodávky a společný nákup s cílem získat pro Ukrajinu během jednoho roku jeden milion kusů munice. Dělostřelecké náboje ráže 155 mm a raketové střely členské státy Unie dodají Ukrajině z vlastních skladů či nakoupí od evropského obranného průmyslu. Nařízení ASAP si pak dává za cíl mj. navýšit produkci evropských zbrojařů tak, aby byli schopni vyrábět požadovanou munici a rakety ve větších objemech.

Podle náměstka Daniela Blažkovce, který v Bruselu zastupoval ministryni obrany, jde o krok správným směrem. „Tempo naší pomoci se musí zrychlit a český obranný průmysl je připraven přispět svým dílem,“ potvrdil.

Právě poslední, třetí pilíř, unijního projektu vznikl, aby společné úsilí obranného průmyslu a unijních členů podpořil. Vyčleněných 500 milionů eur má finančně povzbudit výrobní kapacity, zejména formou grantů pro výrobce, a tím rozšířit a zrychlit výrobu munice a raket. Členské státy rovněž jednají o možnostech identifikovat a monitorovat dostupnost surových materiálů potřebných k jejich výrobě a v neposlední řadě o pravidlech, aby tyto specifické produkty byly v případě potřeby včas k dispozici a dlouhodobě dostupné.

„Pokud bude nařízení ASAP provedeno správně, má skutečný potenciál podpořit náš obranný průmysl tak, jak potřebuje,“ zdůraznil Daniel Blažkovec. Výrobě tohoto typu munice se věnují i některé firmy v ČR.

A co na to odborníci?

„Samozřejmě s výrobou je problém. V únoru loňského roku byla americká produkce 14 tisíc kusů 155 mm munice měsíčně, do konce roku 2023 by se to mělo navýšit na 40 tisíc a během příštího roku pak na minimálně 90 tisíc kusů měsíčně,“ řekl k problematice šéf STV Group Hác pro iDNES.cz a dodal i počty, které Ukrajina požaduje.

„V březnu Ukrajina žádala o dodávky čtvrt milionu kusů měsíčně,“ vysvětlil velký rozdíl mezi spotřebou a výrobou.