Polsko cvičí extrémy – vojáci cvičí na silničních úsecích letišť

Takové cvičení bude prováděno pravidelně. Dnes začínáme zde ve Wielbarku, protože chceme posílit polskou armádu. A děláme to důsledně. V příštím roce vás ujišťuji, že tohoto cvičení se zúčastní i letouny FA-50. Zde, nedaleko Wielbarku, na bývalém cvičišti, které jsme již převzali, bude sídlit i armáda, bude zde mechanizovaná brigáda, která je součástí 1. pěší divize legií. Posilujeme tak obranné schopnosti Polské republiky – řekl ministr Mariusz Błaszczak po skončení cvičení ROUTE 604 ve Wielbarku.

Náčelník Ministerstva národní obrany sledoval letecký výcvik polského letectva na úseku silničního letiště.

Jedná se o silniční úsek letiště, který jsme modernizovali v letech 2020-2022. Zmodernizujeme navazující letištní silniční úseky. Pověřil jsem velitele, aby předložili doporučení, které jednotky by měly být modernizovány do současného stavu. To je nesmírně důležité, pokud jde o bojovou připravenost vzdušných sil, i když bych chtěl také důrazně zdůraznit, že do celé této operace jsou zapojeny další jednotky – například protiletadlové jednotky, jednotky územní obrany a vojáci ozbrojených sil Inspektorát podpory, řekl ministr Mariusz Błaszczak při sledování cvičení.

Od 25. do 29. září 2023 probíhá na úseku silničního letiště (DOL) zemské silnice č. 604 mezi městy Ruskowo a Przeździał Wielki vojenské cvičení s kódovým označením ROUTE 604. Cvičení ROUTE 604 je letecký výcvik s využitím silničního letiště oddílu a je určena k nácviku postupů při přistávání a vzletech vojenských letadel na veřejné komunikaci tak, aby letectvo mohlo operovat i po zničení domovské základny v případě krize. Jedná se o první vojenské cvičení v DOL po 20 letech. Letecké úkoly plní letadla z 1. křídla taktického letectva a stíhačky F-16 z 2. křídla taktického letectva; Dopravní letouny C-130, C-295 a M-28 od 3. leteckého křídla a cvičné M-346 od 4. leteckého křídla.

Doháníme. Připravujeme polskou armádu, aby byla schopna reálně odradit agresora. Dnes jsme mohli obdivovat řemeslnou zručnost našich pilotů – pilotů F-16 a letadla Bielik. Naši piloti si v takových podmínkách musí procvičit své dovednosti při přistání a vzletu. Letištní silniční úseky využijeme na mnoha místech naší republiky. Posilujeme obranyschopnost a připravenost vzdušných sil, aby mohly v případě potřeby zasáhnout. Je to investice do naší bezpečnosti

– řekl šéf ministerstva národní obrany.

GALERIE ->>> Letecký výcvik ROUTE 604

Dlouhá léta se neprováděl výcvik ve schopnosti používat silnice jako přistávací dráhy pro vojenská letadla. Pro letadla je nesmírně důležité přežít tam, kde jsou nejzranitelnější, kde parkují, tankují a přezbrojují. Na silničních úsecích letišť si proto piloti bojových i dopravních letadel procvičují dovednosti při vzletu a přistání.

Důležitým prvkem tohoto cvičení je také výcvik vojáků pozemní podpory a přímé obrany letiště, jakož i jednotek územní obrany.