Polská armáda posiluje. Veřejnosti představuje modernizační procesy

 Nacházíme se v Czerwony Bór. Toto bývalo cvičiště. Armáda dnes toto cvičiště přebírá trvale, na úrovni divize. Vznikne zde výcvikové středisko, které bude sloužit obrněné brigádě této divize. Brigáda bude vybavena tanky K2, dále bude vybavena dělovými houfnicemi K9/KRAB a bude vybavena i polským výrobkem – bojovými vozidly pěchoty Borsuk. V Czerwony Bór už je armáda, jsou tam vojáci polské armády – řekl Mariusz Błaszczak po brífinku s velitelským štábem nově vytvořené divize v Polské armádě.

V pondělí (18. září) se v Czerwonym Bóru setkal náčelník ministerstva národní obrany se štábem 1. pěší divize legií. maršál Józef Piłsudski.

V současnosti vytvořená 1. pěší divize legií (DPL) pojmenovaná po Maršál Józef Piłsudski bude nakonec plnit úkoly především v Podlaském vojvodství, mezi oblastmi odpovědnosti 16. a 18. mechanizované divize.

– Opozice vůči nám chová zášť za to, že jsme odhalili své plány na předání poloviny Polska nepříteli. Mám zde na mysli plány na obranu Polské republiky z roku 2011, tedy obranu podél řeky Visly. Poláci, ale především obyvatelé Podlaského vojvodství , kde jsme, stejně jako Varmijsko-Mazurského, Mazurského, Podkarpatského a Lublinského vojvodství, mají právo vědět, co si pro ně vláda Donalda Tuska připravila. Proto jsme tyto dokumenty zveřejnili

– poznamenal šéf ministerstva národní obrany.

– Chtěl bych zdůraznit, že dnes má polská armáda úplně jiné rozkazy. Dnes má polská armáda bránit každý kousek polské země. Pro účinnou obranu celého území Polska musí být polská armáda vybavena moderními zbraněmi. Včera jsme na cvičišti v Orzyszi mohli pozorovat palebnou sílu moderních zbraní již ve výzbroji armády. Mám zde na mysli americké tanky Abrams, korejské tanky K2, dělové houfnice Krab a K9. Chtěl bych také velmi důrazně zdůraznit, že včera jsme také mohli pozorovat střelbu raketových děl z Himarsy. Druhým důležitým prvkem při vytváření síly polské armády je velikost polské armády. Na rozdíl od koaliční vlády PO-PSL, která likvidovala vojenské jednotky ,vláda Práva a spravedlnosti přestavuje vojenské jednotky v místech, kde byly zlikvidovány , a staví jednotky na nových místech. Velmi dobrým příkladem výstavby celé divize je vše, za co odpovídá generál Iwanowski. Výstavba nové divize v Podlaském vojvodství, 1. pěší divize legií

– řekl ministr Mariusz Błaszczak.

Ministr M. Błaszczak při své návštěvě Czerwony Bór povzbudil lidi, aby vstoupili do polské armády, a poděkoval těm, kteří se již rozhodli sloužit své vlasti. 

Chtěl bych poděkovat všem, kteří dobrovolně slouží v polské armádě. Dobrovolná povinná vojenská služba v Podlaském vojvodství je velmi populární. Vzniká velmi důležitá jednotka polské armády. To je důkaz, že za současné vlády bude každý kousek polské země účinně bráněn. Polská armáda se každým rokem zvětšuje. Dnes máme ve zbrani 180 000 vojáků. Tento proces pouze nabírá na síle. Numerita je první podmínkou. Druhou podmínkou jsou moderní zbraně. Třetím prvkem je infrastruktura a nové lokality pro vojenské jednotky, jako zde v Czerwony Bór. Dynamicky rozvíjíme polskou armádu, protože silná polská armáda zaručuje bezpečnost naší vlasti

– řekl šéf ministerstva národní obrany. 

***

1. obrněná brigáda 1. DPL nacházející se v Czerwony Bór a Siemiatycze, jejíž podjednotkou je 1. tankový prapor, dislokovaný v Czerwony Bór, je vybavena tanky K2 a Abrams. Divize bude pátou taktickou formací v Polské armádě, organizovaná podobně jako 18. DZ a 16. DZ, ve čtyřjednotkovém systému (4 brigády po 4 praporech). Jednotlivé brigády 1. DPL budou umístěny v Kolno, Grajewo, Czerwony Bór, Brodnica a Ślubowo. Název nové divize Polské armády odkazuje na historickou taktickou formaci, která se proslavila nejdelším bojem za nezávislost Polska za 1. a 2. světové války.