Korejské houfnice K9 posílí 1. mazurskou dělostřeleckou brigádu v Polsku

„Vojáci 11. dělostřeleckého pluku, nově 1. mazurské dělostřelecké brigády, dostali moderní vybavení. Ruská agrese proti Ukrajině potvrdila, jak důležité je, aby polská armáda byla silná. Jak důležité je být vybaven moderními a účinnými zbraněmi. Cílem je odradit agresora a navodit stav, ve které se neodváží zaútočit na Polsko. Netroufne si na to, až bude polská armáda silná. Efektivně a efektivně posilujeme polskou armádu, o čemž svědčí těchto 24 dělových houfnic K9 dovezených z Jižní Koreje, ,“ řekl vicepremiér a ministr obrany Polska Mariusz Błaszczak při předání prvních dělových houfnic K9 polské armádě.

Ve Węgorzewu se sešel šéf ministerstva národní obrany s vojáky 16. mechanizované divize, která obdržela první exempláře korejských houfnic K9.  Místopředseda vlády Błaszczak informoval, že 11. dělostřelecký pluk se na základě obdržené techniky transformuje na 1. mazurskou dělostřeleckou brigádu.

„Rozhodli jsme se reorganizovat dělostřelectvo v naší zemi, abychom oživili 1. mazurskou dělostřeleckou brigádu. Tato brigáda byla rozpuštěna v roce 2010. Dovolte mi, abych vám to připomněl, protože si to možná nepamatuje mnoho lidí. Jsou tací, kteří nechtějí vzpomínat. V té době byl předsedou vlády Donald Tusk, u moci byla koalice PO-PSL a rozpuštění 1. dělostřelecké brigády je jedním z mnoha příkladů, jak koalice PO-PSL oslabila polskou armádu. (…) Společně s rekonstrukcí 1. mazurské dělostřelecké brigády zvětšíme místa, kde budou umístěni vojáci brigády. Kromě Węgorzewa získáváme, vlastně jsme v konečné fázi tohoto procesu, nemovitý majetek státní pokladny nacházející se v Olecku. Takže druhým místem rozmístění vojáků brigády bude Olecko, „ uvedl Błaszczak.

Rámcová smlouva uzavřená s Hanwha Defence pokrývá pořízení celkem 672 samohybných houfnic K9A1 a jejich polonizované verze K9PL spolu s doprovodnými vozidly, dále pak výcvikový a logistický balíček, dodávky munice a technickou podporu výrobce.

„Ve velmi krátké době jsme s naším korejským partnerem vyjednali velmi dobré podmínky pro vybavení polské armády touto zbraní. Jsme si vědomi, že polský obranný průmysl vyrábí velmi podobné zbraně, ale naše potřeby jsou tak velké, že je musíme uspokojit v krátké době. V delším časovém horizontu byl prostřednictvím spolupráce s korejským průmyslem vytvořen společný projekt, který bude vyhovovat potřebám polské i korejské armády. Dohodli jsme se, že pořídíme 672 houfnic K9. První várka bude ve verzi, kterou vidíme zde. Poté budou dalšími příklady modernizovaná verze, která bude vyspělejší a modernější než zbraně, které zde vidíme.“ – poznamenal šéf ministerstva národní obrany. Mimochodem, ve výzbroji 1. mazurské dělostřelecké brigády budou i bezpilotní letouny. „Rád bych důrazně zdůraznil, že ve výbavě 1. mazurské dělostřelecké brigády budou i drony, jejichž úkolem bude rozpoznávat a spolupracovat s osádkami houfnic. Zkušenosti z války na Ukrajině jasně ukazují, jak důležité je dělostřelectvo na moderním bojišti,“ dodal na závěr Błaszczak.

***

K9 Thunder je jihokorejská samohybná houfnice na pásovém podvozku. Jeho hlavní výzbrojí je 155mm kanón, který v závislosti na typu munice zajišťuje přesnou střelbu. Pomocnou výzbrojí je těžký kulomet ráže 12,7 mm. Pancíř K9 poskytuje ochranu proti ručním palným zbraním a střepinám dělostřelectva. Dieselový motor o výkonu 1000 koní s automatickou převodovkou zajišťuje vysokou rychlost a mobilitu v jakémkoli terénu. Hmotnost houfnice je 47 tun.

Zdroj : MO Polska

Předávání nových houfnic K9