Na Karlovarsku testují připravenost 4. brigádního úkolového uskupení

Dozásobení jednotek ze vzduchu i premiérová účast vojáků aktivní zálohy. I tak letos vypadá největší cvičení pozemních sil Czech Lion 2023. Třítýdenní prověrky schopností 4. brigádního úkolového uskupení se kromě Čechů účastní také vojáci z Maďarska, Polska a Slovenska. Celkem jich ve Vojenském újezdu Hradiště a na simulátorech ve Vyškově cvičí do tohoto pátku na 1500.

Certifikační cvičení Czech Lion se opakuje ob rok od roku 2019. Podle velitele pozemních sil generálmajora Romana Náhončíka slouží především k prověření schopností velení a štábů brigádních úkolových uskupení pozemních sil. Ty má česká armáda dvě – 7. a 4., jehož schopnosti jsou v Doupovských horách testovány právě v těchto dnech.

„Prověřují se schopnosti velitele a jeho štábu brigádního úkolového uskupení plánovat a řídit operace v mezinárodním prostředí a v konfliktu vysoké intenzity. Hlavním námětem je opět odražení vojenského útoku nepřítele ve střední Evropě s maximálním využití simulace,“ sdělil Náhončík.

Část jednotek se sice věnuje reálnému střeleckému či taktickému výcviku, důraz je ale kladen především na počítačovou simulaci ve vyškovském sídle Skupiny simulačních a trenažérových technologií, a práci štábů.

„Na hlavním místě velení brigádního úkolového uskupení se vojáci museli během dvou týdnů dokázat vypořádat s přibližně dvěma stovkami simulovaných incidentů, jimiž byl v rámci tzv. rozehry dotvářen průběh vojenské operace,“ doplnil velitel 4. BUÚ a současně velitel 4. brigády rychlého nasazení brigádní generál Jan Štěpánek. 4. brigáda podle něj musela například reagovat na postup nepřátelských jednotek, udržet zásobování podřízených jednotek, vypořádat se s výpadkem spojení hlavního místa velení, ale také třeba zastavit šíření dezinformací.

Sám hodnotí některé z úkolů jako komplexní a velmi náročné. „Jednoznačně testují naši odolnost a schopnost přizpůsobit se rychle měnícím podmínkám bojiště,“ podotkl.

Po delší době bylo do cvičení zakomponováno dozásobení ze vzduchu. Těžký náklad na padácích shodil jednotce v poli prolétající dopravní letoun CASA. Vůbec poprvé se také do výcviku v rámci velitelství pozemních sil zapojili vojáci aktivní zálohy. Je mezi nimi mimo jiné kapitán Martin Grénar, úspěšný absolvent kanadského kurzu pro AZ Primary Reserve Army Operations Course: „Zkušenosti, které jsem v tomto kurzu získal, jsou právě tady dobře uplatnitelné. Závěrečná část kurzu byla vlastně cvičením divize a podřízených brigád, tedy něco velmi podobného, jako se odehrává zde.“

Vojáky dnes ve VÚ Hradiště navštívil náčelník Generálního štábu AČR generálporučík Karel Řehka a také velitelé pozemních sil Maďarska, Polska a Slovenska. Veškerou činnost hlavní cvičící jednotky také po několik dní sledoval hodnotící tým pod vedením brigádního generála Václava Vlčka, velitele Velitelství pro operace AČR. V případě reálného nasazení by 4. brigádní úkolové uskupení přešlo do jeho podřízenosti.