Češi se skládají na legendární BlackHawk. Na Ukrajinu by přiletěl ze Slovenska

Cíl kampaně Zbraně pro Ukrajinu je koupit Black Hawk, který je jako jeden z mála v Evropě v soukromých rukou. „Cenu lehce přes 100 milionů korun jsme konzultovali s experty a také s ukrajinskou stranou. Stroj pochází z osmdesátých let a prošel inspekcí ukrajinských leteckých expertů,“ říká pořadatel akce Martin Ondráček.

„Vrtulník je v pořádku, a pokud se na něj složíme, bude jej ke svým operacím využívat ukrajinská vojenská rozvědka, která jej chce nasazovat na speciální akce a používat pro výcvik pilotů. Je důležité vědět, že tato organizace již minimálně jeden tento stroj vlastní a využívá,“ dodal.

Co se nakoupí

Plně funkční helikoptéra Sikorsky UH-60 Black Hawk. Vrtulník je vybaven čtyřlistými rotory, hlavním a ocasním, poháněnými dvěma turbohřídelovými motory General Electric T700. UH-60 má široké využití v misích, včetně transportu vojáků, elektronického boje a letecké evakuace. S interním nákladem 1 200 kg nebo externím 4 100 kg dokáže přepravit 11 vojáků s vybavením nebo houfnici s posádkou. Avionika zahrnuje navigační systém GPS a může být vybavena křídelním systémem ESSS pro přepravu palivových nádrží a výzbroje až do hmotnosti 4 500 kg, včetně raket a řízených střel.

Doprava a předání

Po nákupu organizátor dopraví s pomocí Ministerstva obrany České republiky Čestmíra na Ukrajinu, kde ho předají ukrajinské vojenské rozvědce, která o něj požádala.