Slovenský ministr obrany Jaroslav Naď se zúčastnil Běhu válečných veteránů

Svět si připomíná hrdiny nejen Velké války, tedy první světové války, ale i novodobé, válečné veterány. V České republice se slavilo zejména na Vítkově při slavnostním nástupu, kde ministryně obrany udělovala medaile a poté na náměstí Míru na Praze 2. Na Slovensku ministr obrany Jaroslav Naď se zúčastnil běhu, který podpořil veterány na trase dlouhé více než 5 kilometrů.

Na start „Běhu na počest válečných veteránů“ se postavil rekordní počet běžců. Celkem 253 účastníků – vojáků v plné polní, včetně příslušníků Mnohonárodního bojového uskupení NATO na Slovensku, kadetů Akademie ozbrojených sil gen. M. R. Štefánika, zástupců Vojenského sportovního centra DUKLA Banská Bystrica v čele s ředitelem plk. Matějem Tóthem, veřejnost a v neposlední řadě také ministr obrany Slovenské republiky Jaroslav Naď. Během všichni uctili památku hrdinů u příležitosti Mezinárodního dne válečných veteránů na trase dlouhé 5,2 kilometru.

Běh začal v 11.11 hodin výstřelem účastníka protifašistických bojů, poručíka v. v. Branislava Tvarožka. 11. listopadu 1918 v 11 hodin a 11 minut padla poslední salva při podpisu příměří ve francouzském Compiégne, které ukončilo první světovou válku. Na rozdíl od všech předchozích válek trvalo toto ozbrojené střetnutí nepřetržitě více než čtyři roky. Tento den byl ihned po jejím skončení vyhlášen Dnem válečných veteránů.

„Ztráty, které si nejen první světová válka, ale obecně každý ozbrojený konflikt vyžádal, jsou jizvou na lidstvu a připomínají nám, že mír není samozřejmostí. Všichni stateční muži a ženy, kteří bránili nebo brání principy svobody a demokracie, si zaslouží naši úctu, vděčnost a respekt,“ řekl ministr obrany Jaroslav Naď a poděkoval všem, kteří přišli vzdát hold válečným veteránům běháním se symbolem červeného máku na prsou.

U příležitosti Mezinárodního dne válečných veteránů a 104. výročí konce první světové války se na válečném hřbitově v bratislavské městské části Petržalka – Kopčany uskutečnila vzpomínková akce věnovaná obětem válek. Generální tajemník služebního úřadu Ministerstva obrany Slovenské republiky Peter Kozák jménem ministerstva obrany také vzdal hold válečným veteránům.

Poděkoval veteránům první a druhé světové války i novodobým veteránům – účastníkům misí a operací pod záštitou OSN, Evropské unie či Severoatlantické aliance, příslušníkům Ozbrojených sil Slovenské republiky za to, co vykonali pro Slovenskou republiku a mírový život svých občanů. „S hrdostí v srdci vzdejme tichou poctu všem, kteří ve víru dvou světových válek a dalších válečných konfliktů přišli o to nejcennější, o život,“ řekl.

Zdroj: MOSR