Fotoreportáž: Němci cvičí s nejmodernější verzí tanků Leopard 2 A7V

Bitevní tanky Leopard 2 A7V hřmí vřesovištěm Dolního Saska nejvyšší rychlostí. Prach víří vzduchem několik metrů vysoko. Tyto tanky jsou nejnovější verzí Leoparda 2 a patří k Pfreimder Panzerbataillon 104. Cvičení nazvané Grumpy Lion 2 začalo.

Stejně jako ostatní prapory Panzer Brigade 12 „Oberpfalz“ i vojáci cvičí národní a alianční obranu ve vojenském výcvikovém prostoru Bergen. V posledních dvou desetiletích lidé spojovali Panzer Brigade 12 především se stabilizačními operacemi, jako jsou operace v Afghánistánu, Mali a Kosovu. Nejpozději ruským útokem na Ukrajinu 24. února 2022 si lidé v Německu drasticky uvědomili, že ozbrojené síly jsou potřeba především k ochraně jejich vlasti, země a jejich spojenců. Přesně to, pro co byla Panzerbrigade 12 zřízena zhruba před 64 lety. Brigáda za desítky let nasbírala mnoho zkušeností z dob studené války. To jí teď prospívá. 

Od útoku na Ukrajinu se toho také u 12. obrněné brigády stalo hodně. K brigádě byl přidělen i 363. tankový prapor z Hardheimu v Bádensku-Württembersku, do východního Bavorska přišlo mnoho nových těžkých zbraňových systémů a brigáda se opět zaměřuje na obranu své vlasti a aliance NATO, jako tomu bylo v roce byla založena v roce 1959. Na cvičišti přesně tohle „dvanáctka“ trénuje a připravte se na akci. V Chamu cvičení naplánoval a zorganizoval štáb brigády.

Jezděte rychle při střelbě a úderech

Brigádní generál Andreas Kühne je velitelem 12. tankové brigády, v terénu je mobilní s obrněným transportním vozidlem Fuchs a pravidelně dohlíží na různé cvičné úseky Grantig Löwen 2.

Země se chvěje, když leopardi střílí. Dnes střílí kinetickou municí. Tato munice zasáhne cíl takovou silou, že k zasažení cílů není v projektilu zapotřebí žádná rozbuška nebo výbušnina. V další oblasti cvičiště útočí na nepřátelské pozice čtyři bojová vozidla pěchoty Puma z Panzergrenadier Battalion 112 z Regenu. Regener Bayerwaldgrenadiers mají VJTFSpolečná pracovní skupina velmi vysoké připravenosti-Puma o nejmodernější verzi bojového vozidla pěchoty. 


Velitel Pumy se dívá na monitor v bojovém vozidle pěchoty: Pomocí takzvaného systému řízení bitvy mohou posádky v bojových tancích a bojových vozidlech pěchoty v reálném čase vidět na digitální mapě, kde jsou jejich vlastní pumy a leopardy, ale také jejich sesedlé pěchotní čety se pohybují a kde stojí nepřítel. Písčitá půda a vysoká rychlost, kterou se pumy pohybují po cvičišti, kladou obrovské nároky na materiál. Vysoké teploty jsou pro vojáky další výzvou. Člověk a materiál vzdorují okolnostem. První rána trefila!

 S 30milimetrovým kanónem Pumy vojáci v plné rychlosti rychle srazili obrněná vozidla nepřítele. Střelba za jízdy vysokou rychlostí a první výstřel zasáhne místo: Co nebylo možné s tehdejším bojovým vozidlem pěchoty Marder, je nyní pro Pumu snadné. Obrněné cíle jsou obsazeny. Symboly nepřátelských tanků na velitelově digitální situační mapě zmizí.

Pro brigádního generála Andrease Kühneho je obzvláště důležité, aby si všichni muži a ženy z Panzerbrigade 12 udržovali a rozvíjeli své vojenské dovednosti s Grantigen Löwen 2. „Trénujeme zde vojáky Panzer Brigade 12 v boji.“ To je hlavní poslání brigády. Ačkoli muži a ženy pocházejí z různých prostředí, je zvláště důležité, aby všichni slepě spolupracovali jako tým v malé bojové komunitě a v podjednotce. Od vojáků štábní služby, logistiky, signalizátory přes důstojníky průzkumu až po obrněné pěšáky. Tato základní kvalifikace je základním stavebním kamenem na cestě k provozní připravenosti pro divizi 2025,“ říká Kühne.

12. tanková brigáda je součástí 10. tankové divize z Veitshöchheimu ve Frankách. Německo přislíbilo NATO plně vybavenou a operační divizi od 1. ledna 2025, a to jak personálně, tak materiálně. K tomuto účelu je určena 10. obrněná divize a s ní 12. obrněná brigáda, která bude důsledně pokračovat v cestě k plné operační připravenosti.

Zpět do Bavorského lesa Grenadiers z Regenu. Nyní je pro ně čas pro střelecké oddíly. Poklopy v zadní části obrněných transportérů se otevírají, velitelé čet vyskakují z vozidel a udávají směr. Šest tankových granátníků rychle a spořádaně vyběhne ze čtyř pum. Nyní jdou do boje sesedlíků, tj. vedou bitvu pěšky a jsou podporováni palebnou silou tanků. Brzy se střelecké oddíly utkaly v lese s nepřátelskou pěchotou. Hrozba je pryč. 
Nejnovější verze hlavního bojového tanku Leopard 2 a bojového vozidla pěchoty Puma kombinují náraz a náraz s vysokýmtech Spolu se zvýšenou schopností všech vojáků bojovat během Sultry Lion 2 dělá Panzerbrigade 12 další velký skok vpřed na cestě k operační připravenosti pro Divizi 2025. Jako těžká brigáda v jižním Německu má „Dvanáctka“ silnou zbraň systémy s nejmodernější technologií a vysoce profesionálními vojáky. Brigáda tak plní svou roli důležitého stavebního kamene divize 2025 a německého závazku NATO. Stejně jako před 64 lety mohou lidé počítat s Panzerbrigade 12.